Lectură de 4 minute

19 Jul 2021 - Știri și Noutăți

Tenorul Vlad Miriță și antreprenorul Dan Cîrstea au lansat ferma de animale Moșia Chindia

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Tenorul Vlad Miriță și antreprenorul Dan Cîrstea lansează un nou proiect, ferma de animale Moșia Chindia, unde mai multe specii de animale sunt „crescute prin pășunare”. Ferma are în plan ca, în următorii 10 ani, să contribuie pentru ca un milion de familii să aibă acces la carne provenită de la animale crescute prin pășunare.

Fondatorii Moșia Chindia își propun să deschidă apetitul pentru o abordare ecologică și regenerativă în creșterea animalelor și în rândul altor fermieri și antreprenori. Cei doi parteneri doresc să ajute încă alți 100 de fermieri să adopte sistemul de creștere prin pășunare a animalelor.

Ferma adăpostește porci, curcani, găini, rațe șia lte păsări de curte lângă Târgoviște, pe un teren de peste trei hectare.

„Animalele au acces permanent la iarbă, se bucură de lumină naturală, resimt schimbările de temperatură firești ale mediului, își caută singure hrana diversificată și pot zburda liber pe o suprafață generoasă. Această modalitate de creștere, dezvoltată în SUA și cunoscută ca sistemul „Pasture Raised” (Creștere prin Pășunare) creează condiții diferite de viață pentru animale, care nu se regăsesc în alte abordări contemporane ale zootehniei, nici măcar în gospodăriile rurale, unde porcii și păsările au suprafețe destul de limitate la dispoziție și doar sporadic au acces la iarbă”, se arată în comunicat.

În sistemul de „Creștere prin Pășunare”, animalele se dezvoltă potrivit ciclului natural, care poate dura până la 10 luni pentru porci, fără stimulare artificială.

Pe toată durata vieții lor, puii și curcanii „crescuți prin pășunare” sunt mutați pe o nouă parcelă de pășune cu iarbă proaspătă, față de puii sau curcanii crescuți industrial care trăiesc în hale închise, cu densitate foarte mare, fără condiții naturale: soare, iarbă, aer.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Porcii de rasă Mangalița de la Moșia Chindiaau la dispoziție două hectare de pășune și văd lumina soarelui pe toată durata vieții lor.

Acum 10 ani am avut niște probleme medicale, care m-au făcut să înțeleg pe propria piele valoarea hranei pentru sănătatea mea și a familiei mele. Atunci am început să creștem animale în curtea părinților mei și l-am descoperit pe Joel Salatin și faimosul sistemul “Pasture Raised”, care pentru americani este superior certificării organice (echivalentul american al certificării Bio).

Nu mi-am propus să fac un business, ci doar să găsesc modalități de a avea o carne cu adevărat sănătoasă și gustoasă, cu impact pozitiv asupra mediului ambiant și asupra sănătății familiei. Dar, după mulți ani de creștere a animalelor, timp în care am devenit foarte pasionați de domeniu și în care tot mai mulți prieteni care gustau carnea de la noi ne spuneau că nu au mai mâncat ceva atât de bun, am ajuns la concluzia că tot ceea ce am învățat despre animalele crescute pe pășune este foarte valoros și pentru ceilalți și că merită împărtășit cât mai multor familii care caută astfel de produse”, își amintește Vlad Miriță, unul dintre fondatori.

Ferma își propune să atragă parteneri pentru realizarea unei platforme de e-commerce și pentru extinderea bazei de comercializare către băcăniile și restaurantele premium, din București și împrejurimi.

Vlad Miriță este un solist vocal de operă și muzică pop și a performat timp de șase ani pe scena Operei Naționale din București, începând din 2006. În anul 2010, Vlad Miriță a început să își cultive pasiunea pentru animale înființând o fermă de animale alături de tatăl său.

Dan Cîrstea este de peste 20 de ani antreprenor, fondator și Managing Partner al United - agenție de Relații Publice și marketing. United este proprietarul mărcii Unikorn, www.unikorn.ro. Incepând din 2021, Dan Cîrstea este co-fondator al fermei Moșia Chindia, alături de Vlad Miriță.

Moșia Chindia a fost fondată în 2010, ca o mică fermă care să acopere necesitățile familiei Miriță, dar interesul tot mai mare pentru produsele provenite din animale pășunate a deschis oportunitatea ca Moșia Chindia să devină o fermă de animale multispecie.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Tenorul Vlad Miriță și antreprenorul Dan Cîrstea au lansat ferma de animale Moșia Chindia