”2023 a fost un an dificil, deoarece atât inflația, cât și creșterea TVA-ului pentru băuturile răcoritoare au dus la o scădere de 10% la nivelul acestei categorii de produse. Dar dacă noile măsuri fiscale se concretizează, această categorie de produse va mai înregistra o scădere de 10%. Bineînțeles, comparativ cu momentul actual, consumatorii vor vedea prețurile la raft mai mari cu 15-20% dacă acciza la zahăr va fi acceptată”, a adăugat Radosavljevic.
Sursa Foto: LinkedIn
Șeful Coca-Cola HBC România precizează, totuși, că are încredere că Guvernul României va lua măsurile corecte, astfel încât să nu afecteze populația sau companiile.
”Am încredere că Guvernul înțelege presiunea pusă pe companie. Când totul merge în jos, trebuie să îți adaptezi activitatea. Iar în cazul nostru, activitatea implică și retaileri, și parteneri de logistică, și furnizori de materie primă etc”, a mai declarat Radosavljevic.
Potrivit noului cod fiscal propus de Guvern, este posibilă introducerea unei accize de 40 lei/hl pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat, pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml sau 60 lei/hl pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.
Coca-Cola este o companie care oferă produse în peste 200 de țări și teritorii. Alături de mărcile Coca-Cola, portofoliul include Sprite, Fanta și alte băuturi răcoritoare. Din categoriile de apă, băuturi pentru sportivi, cafea și ceaiuri, oferim brandurile Dasani, smartwater, vitaminwater, Topo Chico, Powerade, Costa, Georgia, Gold Peak, Honest și Ayakata iar pe segmentele de băuturi nutriționale, sucuri, lapte și băuturi pe bază de plante, oferim, printre altele, brandurile Minute Maid, Simply, innocent, Del Valle, fairlife și AdeZ. Împreună cu partenerii de îmbuteliere, sunt peste 700.000 de angajați, oferind oportunități economice comunităților locale din întreaga lume.
Francezii de la Groupe Atlantic deschid prima fabrică din România cu o investiție de 60 de milioane de euro

În România, ca în toate ţările în care îşi desfăşoară activitatea, Coca-Cola deţine şi funcţionează pe baza unui sistem propriu, incluzând toate verigile necesare producerii şi distribuţiei produselor către consumatori. Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) şi partenerul său, Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola sub licenţa The Coca-Cola Company în România. Conform studiului „Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola în România", realizat pe baza datelor financiare din 2021, prezența acestui sistem pe piața locală generează o valoare adăugată de 519 de milioane de euro, echivalentul a 0,22% din PIB-ul României.