Lectură de 4 minute

22 Dec 2023 - Știri și Noutăți

Încă doi producători români de bere artizanală au devenit membri ai Asociației Berarii României

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Doi producători români de bere artizanală - ZĂGANU și BERE SIBIU – sunt cei mai noi membri din marea familie a berarilor din România.

Sursa foto: Pixabay

Astfel, asociația Berarii României numără în prezent unsprezece membri - cei mai importanți producători de bere din România care împreună furnizează 90% din cantitatea de bere consumată în România și producători de materii prime pentru fabricarea berii.

“Ne bucurăm că familia berarilor se extinde de la an la an. Dacă în 2022 ni s-a alăturat SCORILO, în 2023 urăm bun venit altor doi membri: ZĂGANU și BERE SIBIU. Asociația reprezintă interesele comune ale industriei de bere. De aceea, include în componența sa atât producători mari, cât și pe cei medii sau mici, dar și furnizori de materii prime agricole necesare în producția de bere: hamei și orz de bere”, declară Julia Leferman, director general Asociația Berarii României.

Fabrica de Bere Bună

Compania Fabrica de Bere Bună, care operează brandul ZĂGANU, este o micro-berărie independentă, 100% românească, fondată în 2013 de Laurenţiu Bănescu şi Alexandru Geamănu. În ultimii 10 ani, investițiile s-au ridicat la aproximativ 950 de mii de euro.

ZĂGANU are o producţie anuală de 4.900 de hectolitri de bere artizanală, nefiltrată, nepasteurizată, fabricată doar din ingrediente uşor de citit şi pronunţat: apă, malţ, hamei şi drojdie. Berea este îmbuteliată şi etichetată semiautomat. Producţia este asigurată de o echipă mică de localnici pricepuţi din comuna Măneciu-Ungureni, în frunte cu maestrul berar ZĂGANU. Capacitatea de producție este de aproximativ de 8.000 de hectolitri.

Micro-berăria se află la poalele vârfului Zăganu din munţii Carpaţi, aproape de staţiunea Cheia, în satul Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova. Zăganu, atât muntele cât şi berea poartă numele unei specii de măiastre de vultur (vulturul bărbos), vânat până la dispariţie în urmă cu 100 ani.

Berăria artizanală Sibiu

Înființată în 2016, BERĂRIA ARTIZANALĂ SIBIU, sub brandul SB, produce la Săliște patru sortimente de bere artizanală: Blondă, Brunetă, Roșcată și Platinată. Din apă pură din Mărginimea Sibiului, cu ingrediente atent selecționate, se făurește o bere după metode tradiționale: nepasteurizată, nefiltrată, naturală.

Alegerea orașului Săliște din Mărginimea Sibiului nu este întâmplătoare. Este o zonă definitorie a Sibiului, cu istorie în produse tradiționale și potențial pentru turismul rural. Legătura cu trecutul și regiunea istorică a Sibiului este păstrată și în identitatea vizuală a sticlelor de bere, prin etichete cu motive și culori din portul tradițional popular săliștean.

Citeste si:
3 decenii de business: cum a evoluat Mobexpert, gigantul român din industria mobilei, fondat de Dan Șucu în 1993 
3 decenii de business: cum a evoluat Mobexpert, gigantul român din industria mobilei, fondat de Dan Șucu în 1993 

După 12 ani petrecuți în multinaționale, Cosmin Șoaită s-a hotărât să devină antreprenor și să își deschidă propria micro-berărie artizanală. Ideea a avut nevoie de 3 ani de fermentare pentru a deveni realitate. În timpul acesta, Cosmin a studiat în detaliu echipamentele de producție și a făcut cursuri de pregătire la Institutul Francez al Maltului și Berii din Nancy, o instituție reper în domeniul berii, urmate de un stagiu scurt în Belgia la Malterie du Chateau.

De 19 ani, Asociația Berarii României reprezintă vocea comună a industriei locale de bere. Din 2008, Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, aderând la organizația Berarii Europei, fondată în 1958 la Bruxelles. Producătorii de bere membri ai asociației sunt: BERGENBIER, HEINEKEN Romania, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES, MARTENS, CLINICA DE BERE, SCORILO, ZĂGANU și BERE SIBIU. Totodată, din asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI DIN ROMÂNIA.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Încă doi producători români de bere artizanală au devenit membri ai Asociației Berarii României