Lectură de 2 minute

27 Jun 2022 - Știri și Noutăți

De ce se tem francezii de mărul moldovenesc  

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Susținerea mărului moldovenesc este lăudabilă, dar prea riscantă pentru echilibrul piețelor din UE, susțin două asociații ale producătorilor din Franța, după ce Comisia Europeană a anunțat că are în vedere dublarea cotelor de import pentru fructele din Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

Asociația Națională a Merelor și Perelor (ANPP) și Federația Națională a Producătorilor de Fructe (FNPF) din Franța au avertizat că există un risc real de destabilizare a pieței europene, dacă Comisia Europeană va majora cotele de import pentru fructele moldovenești fără taxe de intrare în Europa, în semn de sprijin față de producătorii locali în contextul crizei ucrainene.

„Dacă intenția de a sprijini economia moldovenească afectată de războiul din Ucraina, pare la prima vedere lăudabilă, ANPP și FNPF avertizează asupra unei potențiale destabilizari a piețelor europene, în special asupra celei a merelor”, arată cele două organizații într-un comunicat de presă.

Care este propunerea CE

Propunerea de regulament prezentată de Comisia Europeană în data de 9 iunie are în vedere dublarea cantităților de prune, struguri de masă, mere, roșii, cireșe, usturoi și suc de struguri scutite de taxe vamale la intrarea în UE, în acest an.

Comisarului european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că accesul mai ușor pe piața europeană pentru aceste produse agricole ar trebui să permită Republicii Moldova „să-și redirecționeze fluxurile comerciale afectate de război”.

“Franța nu are nevoie de mărul moldovenesc”

ANPP și FNPF au tras un semnal de alarmă Ministerului Agriculturii și Suveranității Alimentare din Franța, precum și Comisiei Europene asupra riscului pe care îl reprezintă această redirecționare a fluxurilor. Piața europeană a merelor, în special, care se caracterizează printr-un echilibru fragil, ar putea să fie destabilizată pe segmentele de măr de masă și mere de desert, chiar și în cazul unor fluxuri de intrare reduse.

Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere și faptul că este foarte probabil ca Polonia, un jucător important pe piață, deja afectată de închiderea pieței ruse, să se reorienteze către Occident.

„În plus, mărul francez nu are nevoie de o nouă concurență, suferă deja de o lipsă de competitivitate, agravată de creșterea costurilor de producție și de dificultăți reale în penetrarea piețelor externe».

Citeste si:
Uniunea Europeană va interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022
Uniunea Europeană va interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022

Nu în ultimul rând, cele două organizații atrag atenția și asupra faptului că standardele de producție franțuzești nu se pot compara cu cele moldovenești.

„Într-adevăr, condițiile de producție franceze, bazate pe agroecologie, precum și constrângerile și standardele franceze pe care pomicultorii noștri se străduiesc să le respecte nu sunt comparabile cu standardele moldovenești. Este esențial să fie informați despre acest lucru consumatorii».

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  De ce se tem francezii de mărul moldovenesc