Lectură de 6 minute

26 Jan 2024 - Știri și Noutăți

Cum te pot ajuta cărțile să evoluezi din toate punctele de vedere?

Advertorial

Abonează-te pe  

Nu putem să nu ne întrebam ce s-a întâmplat cu generația de acum, atunci când vedem că mulți tineri nu mai găsesc nicio plăcere în lectură. Acum câteva decenii, nu foarte multe, vedeam peste tot copii, adolescenți, adulți cumpărând cărți. Au fost chiar unele perioade când părinții noștri făceau cozi la librării pentru că apărea o anumită carte. Ba chiar unele se dădeau, că să folosim o expresie mioritică, pe sub mâna. De când a apărut tiparul, darul făcut omenirii a fost mai mult sau mai puțin apreciat. Dar trebuie să înțelegem că a citi este ceva nemaipomenit.

Sursa foto: Pexels

Cărțile sunt un dar pe care însă ar trebui să îl prețuim mult mai mult. Ele au fost și sunt o sursă de cunoaștere, de inspirație, de evoluție pentru oameni din întreaga lume. Nu sunt doar simple obiecte din hârtie, așa cum le consideră unii. Cărțile reprezintă acele uși care se deschid cu cheia minții noastre spre lumi noi. Ele ne pot oferi idei, ce ne pot schimba viețile în mod iremediabil. Este un păcat că oamenii le-au uitat, petrecând mai mult timp cu ochii în ecranele telefoanelor. Iar acest lucru se vede. Lipsa coerenței în exprimare, lacunele în materie de cunoștințe, scrierea incorectă sunt toate rezultate ale respingerii lecturii.

Extinderea cunoașterii

Foarte multe organizații nonguvernamentale, asociații pentru tineret militează constant pentru încurajarea tuturor, dar în special a tinerilor, să citească. Și asta pentru că oamenii care au o anumită educate știu că printre cele mai evidente modalități de a evolua este prin intermediul cărților. Ele sunt fragmente importante în extinderea cunoașterii. Nu contează dacă citești cărți de non-ficțiune despre subiecte specifice, dacă că te pierzi în lumi fictive, dacă iubești biografiile. Să știi că fiecare pagină pe care o vei lectura îți adaugă noi informații sau experiențe în bagajul de cunoștințe. Iar asta înseamnă putere. Cu cât știi mai multe, cu atât ești mai bine pregătit să faci față provocărilor vieții. Mai mult, nu știi când un paragraf citit într-o carte te poate salva dintr-o situație neplăcută.

Dezvoltarea gândirii

Cogito, ergo sum” spunea Descartes…suntem total de acord cu asta. Pe scara evoluției, omul este considerat o ființă superioară, în special pentru faptul că se dovedește a fi rațional. Sunt persoane care se nasc cu o inteligență nativă, alții o dobândesc. Cert este că a citi nu numai că te va ajuta să câștigi un bagaj de informații prețioase. Cărțile te provoacă și să gândești critic. Atunci când citești o carte, trebuie să o analizezi, să interpretezi informațiile prezentate în paginile sale. În plus, citind povești complexe, descoperind personaje bine conturate, vei învăța să analizezi, înțelegând mult mai ușor o mare parte din acțiunile umane. Această dezvoltare a gândirii te poate ajuta să iei decizii mai bune. Mai mult, poți să înțelegi mai bine lumea din jurul tău. Tot ce trebuie să faci este să intri într-o librărie sau să accesezi una online, precum Libraria Donaris, pentru a cumpără poate prima ta carte. De aici va începe evoluția ta.

Comunicare mai ușoară

Probabil ai observat și tu că oamenii nu mai știu să vorbească. Atunci când vezi grupuri, uneori te simți siderat de conversațiile pe care le auzi, atât ca subiect, cât și că exprimare. Dacă nu vrei să faci parte din această categorie, ar trebui să citești cu atenție, frecvent. În scurt timp vei observa că abilitățile tale de comunicare se îmbunătățesc. Când citești cărți bune, ești expus unor stiluri diferite de scriere. Fiecare carte are un vocabular specific. Acest lucru te ajută să-ți dezvolți propria abilitate de a scrie, dar și de a comunica verbal eficient. De asemenea, atunci când citești cărți, din diverse domenii, îți va fi ușor să te integrezi în discuții cât mai variate.

Empatie mai mare

Citeste si:
Bookster își lansează aplicație mobilă: cum funcționează
Bookster își lansează aplicație mobilă: cum funcționează

Poate ai observat și tu că oamenii care nu au educație sunt lipsiți de anumite sentimente. Ne referim al toleranță, la milă față de semeni sau față de animale. Cei care citesc însă mult, vor știi mult mai bine ce înseamnă empatia. Citind romane, de exemplu, sau biografii, ajungi să te pui în pielea personajelor dintr-o carte. Astfel începi să înțelegi mai bine experiențele sau ceea ce simt alți oameni. Acest lucru te face să fii mai dispus să vezi lumea dintr-o perspectivă diferită. Empatia este esențială pentru relațiile interumane sănătoase. Reprezintă un alt aspect care ne face să evoluăm.

Eliminarea stresului

Indiferent de activitatea pe care o facem, avem uneori nevoie de metode de a ne relaxa. Cărțile ne pot ajuta în acest aspect. Ele au darul de a reduce stresul, anxietatea. O carte bună este ca un medicament tonic. Te ajută să te distanțezi de problemele zilnice. O lectură va fi o evadare temporară într-o lume fictivă. După ce vei citi măcar timp de o oră, vei vedea cum îți vei recupera energia pierdută din diverse cauze.

Motivație mai mare

Spuneam mai sus că, citind, intrăm în pielea anumitor personaje. Pe lângă faptul că devenim mai înțelegători cu simțămintele altora, experiențele lor ne pot servi drept exemplu. Multe cărți ne aduc în prim plan povești de succes ale unor oameni, expunând pe larg modul în care aceștia au depășit obstacole aparent insurmontabile sau au realizat lucruri mărețe. Citind astfel de cărți, poți găsi inspirație pentru propriile tale aspirații.

Dezvoltarea creativității

Sunt foarte mulți oameni care, datorită faptului că citesc foarte mult ajung să fie ei, la rândul lor creatori. Când citești cărți, te implici activ în procesul de dezvoltare a imaginației, a creativității. Cu cât citești mai multe genuri diferite de cărți, cu atât imaginația ta va fi mai bogată. Aceste abilități pot avea un impact pozitiv asupra vieții tale. Mai mult, mulți dintre cei care au fost sau sunt cititori împătimiți, pot să ajungă scriitori de succes, fiind astfel un exemplu pozitiv pentru cei din jur.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum te pot ajuta cărțile să evoluezi din toate punctele de vedere?