Lectură de 2 minute

18 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Companiile din retail alocă un buget lunar mediu de 495 de lei pentru beneficiile angajaților

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Firmele din retail alocă pentru beneficiile angajaților un buget lunar mediu de 495 de lei, sumă maximă acordată fiind de 1.107 lei, ceea ce plasează industria pe locul al treilea în clasament, după sectorul serviciilor și cel IT, potrivit Benefit, companie a grupului Edenred, care a lansat studiul anual Benefit, o radiografie a industriei de beneficii extrasalariale din România.

În 2021, exceptând tichetele de masă, care rămân beneficiul numărul unu preferat de angajații din România, topul celor mai dorite beneficii flexibile include: cadourile - beneficii în natură (31,8%), turismul intern - vouchere de vacanță (27,3%) și cadourile oferite pentru ocazii speciale (17,6%). La polul opus, cel mai mic procent a fost înregistrat de cursurile profesionale (0,2%) și activitățile sportive (1,5%). O particularitate în ceea ce privește evoluția preferințelor de anul trecut este reprezentată de dublarea consumului de activități culturale. În 2021 a crescut accesarea voucherelor de vacanță.

Anul trecut, bugetul mediu de beneficii extrasalariale alocat de companii a fost de 627 de lei per angajat pe lună, în creștere cu aproape 50% în ultimii cinci ani și cu aproape 25% față de 2019, înainte de pandemia de COVID-19. Pentru anul în curs, se estimează o creștere până la valoarea de 820 lei, ceea ce înseamnă cea mai mare majorare procentuală din ultimii șase ani.

Retailul, pe locul trei în clasamentul beneficiilor

Bugetul de beneficii extrasalariale este în continuă creștere pentru companii din toate industriile și de toate mărimile. Companiile din domeniul servicii se clasează pe primul loc la capitolul beneficiilor flexibile oferite angajaților, cu un procent de 34% și cu un buget lunar mediu de circa 676 de lei per angajat. Acestea sunt urmate de companiile din IT & software (25%), care au alocat, în medie, tot un buget lunar de 676 de lei per angajat. Pe locul trei se află companiile din retail (14%), cu un buget lunar mediu de 495 de lei per angajat. Pe ultimele locuri se clasează companiile din zona de servicii financiare (13%), cu o medie lunară de 622 de lei per angajat, companiile din industria de producție (10%), cu o medie de 582 de lei per angajat și call-center & BPO (4%).

Nivelul de accesare a categoriilor de beneficii este variat, cu particulațități în ceea ce privește interesele, în funcție de industriile în care activează angajații. Astfel, angajații din retail au o înclinație mai mare spre turism și pensii private.

Planurile Benefit pentru 2022

În 2022, Benefit plănuiește să lanseze trei noi categorii de beneficii: salariul în avans, printr-un parteneriat cu Salarium, o platformă de plată instantă a avansului salarial din România, recompense, prin dezvoltarea primului program de loialitate pentru utilizatorii unei platforme de beneficii extrasalariale din România, și work from anywhere, primul modul de remote work disponibil într-o platformă de beneficii pentru angajați.

Citeste si:
tbi bank și-a extins prezența în peste 20.000 de locații ale comercianților parteneri, iar venitul operațional a crescut cu 32%
tbi bank și-a extins prezența în peste 20.000 de locații ale comercianților parteneri, iar venitul operațional a crescut cu 32%

Edenred o platformă de servicii şi plăţi, conectând peste 50 de milioane de angajaţi şi două milioane de comercianţi parteneri prin intermediul a peste 900,000 de clienţi corporativi în 46 de ţări.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Companiile din retail alocă un buget lunar mediu de 495 de lei pentru beneficiile angajaților