Lectură de 2 minute

10 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Clienții Dedeman, fraudați prin concursuri false: „Nu da curs campaniilor și nu furniza date personale sau de pe card”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Retailerul de bricolaj Dedeman este vizat de o campanie de fraudare informatică și avertizează clienții că nu organizează sondaje, concursuri online sau alte campanii promoționale cu revendicare de premii, iar cele care sunt derulate în prezent fac parte din atacuri de tip phishing.

„Compania Dedeman nu organizează sondaje, concursuri online sau alte campanii promoționale cu revendicare de premii. Acestea fac parte din atacuri de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică. De aceea, pentru siguranța ta, îți recomandăm să nu dai curs campaniilor sau mesajelor de acest tip primite prin SMS, e-mail, Facebook, WhatsApp sau alte rețele sociale și să nu furnizezi date personale sau date de pe card. Toate concursurile organizate de Dedeman vor fi anunțate prin canalele de comunicare oficiale (pagina www.facebook.com/dedeman.ro și website-ul www.dedeman.ro)”, a transmis retailerul pe Facebook.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică susține că în fiecare an, în perioada reducerilor de Black Friday și a sărbătorilor de iarnă, atacatorii își intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acțiuni în mediul online.

Metodele prin care ei încearcă să extragă de la potențialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoționale false, create special de atacatori. Acestea arată similar cu cele legitime și sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create.

În cazul Dedeman, atacatorii au copiat identitatea de brand pentru a convinge potențialele victime că este vorba despre o inițiativă legitimă, însă adresa de mail folosită este una neoficială și fără nicio legătură cu compania, de pe un domeniu .surf.

În plus, textul este unul prost scris în limba română, cu greșeli gramaticale evidente, un semn că a fost tradus din altă limbă cu un instrument automat de traducere.

Autoritatea avertizează ca înainte de a face click trebuie să analizați cu atenție link-urile provenite din surse cunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dumneavoastră, în care vi se cere să faceți o acțiune fără prea multe explicații suplimentare. Verificați cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteți siguri.

Citeste si:
Dedeman stinge toate luminile exterioare din cele 61 de magazine, de Ziua Pământului
Dedeman stinge toate luminile exterioare din cele 61 de magazine, de Ziua Pământului

Dedeman este afacerea începută în 1992 de frații Pavăl. Dedeman are 56 de magazine, 5 centre logistice, parc auto propriu, o gamă de peste 50.000 de produse pentru casă și grădină și peste 12.000 de angajaţi.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Clienții Dedeman, fraudați prin concursuri false: „Nu da curs campaniilor și nu furniza date personale sau de pe card”