Lectură de 2 minute

19 Jun 2024 - Știri și Noutăți

Carrefour, la tribunal din cauza francizelor: amendă record, de 200 de milioane de euro, propusă de Ministerul Finanțelor din Franța

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Carrefour contestă vehement decizia Ministerului de Finanțe francez de a-l amenda pentru contractele presupus dezechilibrate încheiate cu unele magazine francizate.

Sursa foto: Shutterstock.com

„Grupul are deplină încredere în capacitatea sa de a demonstra validitatea contractelor sale și echilibrul relațiilor sale cu partenerii săi”, a transmis Carrefour.

Pe 17 iunie, buletinul cotidian francez La Lettre a publicat o plângere legală din partea ministerului, inclusiv o amendă recomandată de 200 de milioane de euro, considerată o „amendă civilă record”, notează ESM.

Acțiunile Carrefour au scăzut cu 7% pe 18 iunie la 13,53 euro per acțiune în tranzacțiile de dimineață, după ce mai devreme, în cursul zilei, au scăzut cu până la 9,6%.

Ministerul de Finanțe al Franței a cerut unei instanțe să amendeze retailerul Carrefour pentru contractele în franciză, realizate în favoarea sa, nu în echilibru cu francizatul.

Direcția Generală pentru Politica Concurenței, Consumatori și Controlul Fraudelor (DGCCRF) a ministerului a declarat că investigațiile sale au constatat că mai multe companii din grup se angajează în practici contrare Codului Comercial francez.

Direcția a cerut Tribunalului Comercial din Rennes să declare nule și neavenite mai multe clauze din contractele care leagă francizații și Grupul Carrefour și să impună o sancțiune financiară grupului.

De partea cealaltă, Carrefour a contestat „nemulțumirile” ministerului, declarând că intervine într-o dispută care a început în urmă cu câteva luni, fără a furniza noi informații pe fond. Compania a declarat neîntemeiată valoarea amenzii.

Citeste si:
5 to go bate palma cu City Grill și inaugurează două cafenele în aeroportul Henri Coandă
5 to go bate palma cu City Grill și inaugurează două cafenele în aeroportul Henri Coandă

Plângerea ministerului face parte din procedurile introduse de aproape 170 de francizați la sfârșitul anului 2023, a spus DGCCRF.

Totuși, analiștii Bernstein au spus că reacția investitorilor la raport a fost exagerată.

„Credem că acest caz în instanță se referă la un număr foarte mic de francizați și doar 200 de membri ai celor peste 2.000 de francizați”, a spus Bernstein.

De asemenea, nu a fost clar dacă vreo modificare la contractele de franciză ar eroda profitabilitatea Carrefour până la 200 de milioane de euro pe an - cuantumul amenzii propuse, a adăugat compania de brokeraj.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Carrefour, la tribunal din cauza francizelor: amendă record, de 200 de milioane de euro, propusă de Ministerul Finanțelor din Franța