Lectură de 2 minute

30 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Bădescu, AMRCR: Am cerut un sistem de garantare a funcționării pieței pentru ca magazinele să rămână funcționale

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, spune că retailerii au nevoie de un sistem de garantare a funcționării pieței care să asigure că în orice scenariu magazinele vor putea rămâne operaționale, în contextul actual, cu majorarea prețurilor la energie.

Sursa foto: unsplash.com

Prevederile Ordonanței 119/2022 privind plafonarea prețurilor la energie agită de ceva vreme apele în economia românească, după ce mai multe sectoare de activitate, printre care se numără agricultura și retailul, au fost lăsate pe dinafară, ceea ce pune în pericol o bună funcționare pe lanțul alimentar, după cum susțin jucătorii din piață, care vorbesc chiar că se face o diferențiere între actorii de pe această verigă.

În prezent, Senatul lucrează la un proiect de modificare a ordonanței, însă, nici în această variantă retailul nu se regăsește, după informațiile care există la acest moment.

„În Senat s-a adâncit practic această diferențiere, excluzându-se ultima verigă, lanțul de comercializare, dar mai ales consumatorul. Deocamdată am văzut o determinare, ca să zic așa, ca să se asigure că într-adevăr retailul nu este parte a acestui lanț alimentar, așa că ne punem întrebarea care vor fi opțiunile, pentru că în lipsa unei tratări unitare a întregului lanț, practic, va trebui să găsim singuri soluții, cum circulă și expresia fiecare pe cont propriu sau cum s-a mai spus scapă cine poate”, a declarat George Bădescu, pentru Retail.ro.

Reprezentantul AMRCR mai spune că speră totuși să existe o cale de dialog, pentru că până la urmă consumatorul va fi cel mai afectat.

„S-a indus și această chestie că noi am cere subvenții de la stat sau plafonare, dar noi am solicitat un sistem de garantare a funcționării pieței care să asigure că în orice scenariu magazinele vor putea rămâne operaționale, pentru că ele au lanț de frig. Dacă într-un anumit scenariu această energie nu va mai fi disponibilă, nu vom mai putea asigura accesul populației la aceste produse, practic. Sperăm să găsim totuși până la urmă acea disponibilitate de dialog, însă, deocamdată vedem abordări care nu sunt tocmai încurajatoare”, a mai spus Bădescu.

În contextul majorării prețurilor la energie, deja Lidl a anunțat că își reduce programul de funcționare al magazinelor din toată țara, începând cu data de 26 septembrie 2022.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), creată în anul 2003, este o asociație profesională care reprezintă interesele industriei de retail din România.

Citeste si:
Asociația marilor magazine anunță că se pot limita cantitățile comercializate pentru a descuraja specula
Asociația marilor magazine anunță că se pot limita cantitățile comercializate pentru a descuraja specula

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Bădescu, AMRCR: Am cerut un sistem de garantare a funcționării pieței pentru ca magazinele să rămână funcționale