Lectură de 2 minute

10 Mar 2017 - Recomandări

Preparate romanesti traditionale - care sunt cele mai cunoscute?

Abonează-te pe  

Fiecare bucatarie a unei tari are cateva preparate traditionale cu care se mandresc la nivel international. Romania nu face exceptie si multe gustari mioritice au reusit sa treaca granitele si sa ajunga sa fie apreciate de straini.

Contrar asteptarilor micii nu sunt un produs 100% romanesc pentru ca acestia pot fi gustati si in tari ca Serbia, Ungaria sau Bosnia. Insa alte specialitati se remarca mai ales prin modul de preparare si in ceea ce priveste combinatia originala. Multe specialitati au ajuns sa fie gustate si apreciate in alte zone, mai ales pentru savoarea unica a preparatelor locale.

cozonaci romanesti

  • Slanina afumata este facuta din grasime de porc, aromata cu usturoi, paprika, piper si alte condimente. Insa ce face remarcabil si cunocut acest produs este metoda afumarii, care constinute si un proces de conservare.
  • Sarmale sunt un amestec gustos intre carne tocata (porc, vita), orez si alte mirodenii, rulate in foi de varza murata. In unele regiuni se mai adauga smantana sau mamaliga cand sunt servite, dar si un ciolan afumat printre straturile cand sunt gatite.
  • Carnatii afumati se obtin prin acelasi procedeu ca slanina, insa de data asta ingredientele sunt carnea tocata inmiresmata cu boia de ardei iute sau dulce si chimion.
  • Chitelele sau parjoalele sunt facute din carne tocata (pui, porc, vita) cu multe legume si ierburi (patrunjel, marar), sare si piper. Pot fi consumate marinate, cu orez sau simple. Se prajesc in baie de ulei.
  • Toba se pregateste in sezonul de iarna. Este un mix de organe de porc, sorici, aspic, grasime, impaturite si fierte. Lasata sa se usuce si sa se inchege natural, este ideala de Craciun, cu muraturi.
  • Racitura sau piftie se pregateste tot de sarbatorile de iarna. Se poate face din curcan, pui, vita sau porc, asezonata cu legume putine si cu o nota de usturoi. Carnea se fierbe multe ore in apa si se lasa sa devina gelatinoasa, la foc mic.
  • Jumari cu ceapa: se prajesc bucatele de bacon, se pun in borcan cu grasimea topita si se servesc ca aperitiv sau ca gustare cu sare si ceapa rosie. Cotinutul de colesterol este destul ridicat, ceea ce nu le face foarte sanatoase.
  • Zacusca de vinete este o pasta facuta din legume coapte si curatate. Ingredientele principale sunt vinete, ceapa, ardei, iar diversele variatiuni lasa si loc de adaugare de alte produse.
  • Drob de miel este un produs specific Pastilor si se face din carne tocata cu multe verdeturi si oua crude; se baga la cuptor pana se leaga.

Printre bauturile traidtionale care au devenit cunoscute romanii se mandresc cu tuica, palinca, siropuri concentrate de fructe, visinata, caisata, zmeurata, must, vinuri din Podgorii romanesti, socata. In ceea ce priveste dulciurile s-au remarcat cozonacul, pasca de Paste, branzoaicele, amandinele, coliva, cornuletele, grisul cu lapte, placinta cu mere, mucenicii moldovenesti, galustele cu prune, papanasii, turta dulce, tartele cu fructe, negresa, gogosile.

La Lidl este in desfasurarea Saptamana Romaneasca si gasesti la raft multe astfel de produse. Catalogul online poate fi consultat aici.

Sursa foto: pixabay.com

Retail.ro /  Retail.ro /  Recomandări /  Preparate romanesti traditionale - care sunt cele mai cunoscute?