Lectură de 3 minute

15 Apr 2020 - Opinii

Promoții în retail: la ce să fim atenți când facem cumpărături

În această perioadă și în mod special având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale, comerciantii desfășoară mai multe campanii promoționale menite să încurajeze consumatorii în achiziția produselor pe care aceștia le comercializează, atât online, cât și în ceea ce privește comerțul tradițional. În acest context, o atenție sporită trebuie acordată modului în care sunt create și implementate campaniile promoționale, astfel încât să respecte principiile stabilite de legislația din domeniul protecției consumatorului.

Articol scris de Raluca Puscas, partener Filip & Company, și Cristina Radu, associate Filip & Company. 

În comerțul online spre exemplu, una dintre problemele recurente constatate de autoritățile competențe vizează nereguli privind modul în care sunt prezentate prețurile și ofertele speciale. Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor efectuează periodic acțiuni de verificare a site-urilor la nivelul Uniunii Europene (aceste operațiuni fiind denumite sweeps), pentru a verifica modul în care acestea respectă normele în materie de protecția consumatorilor.

Confom rezultatelor acțiunilor de verificare publicate în 2019 de Comisia Europeană, mai mult de 60% din site-urile magazinelor online în diverse sectoare de activitate prezentau diverse nereguli, privind informarea consumatorilor despre dreptul de returnare a produsului în termen de 14 zile, despre garanția produselor, dar și privind informarea corectă cu privire la modul în care sunt prezentate prețurile și ofertele speciale.

Întrucât prețul este de multe ori principalul element de atracție din punctul de vedere al consumatorului, prezentăm în continuare câteva recomandări de care atât comercianțîi ar trebui să țînă cont în campaniile pe care le vor derulara în perioada următoare, astfel încât să asigure conformitatea cu prevederile legale și cu recomandările Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, dar care sunt utile și consumatorilor, în deciziile de cumpărare pe care vor alege să le facă:

Citeste si:
Nestlé închide o fabrică din Marea Britanie. Aproape 600 de locuri de muncă riscă să fie desființate
  • Modul de afișare a prețului redus

Orice anunț de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie să fie vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preţ redus (șoldare, lichidare, promoţională), în situaţia preţului de referinţă.

  • Indicarea prețului de comparație

În cadrul vânzărilor promoționale în care sunt vândute pachete sau seturi de produse este important că operatorul economic să indice și prețul individual al componentelor pachetului astfel încât consumatorul să poată face o comparație și să nu îi fie afectat comportamentul economic.

  • Respectarea prețului de referință din ultimele 30 de zile calendaristice

În cadrul vânzărilor promoționale, comerciantul trebuie să raporteze prețul redus la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru aceleași produse sau servicii, acesta fiind reprezentat de cel mai scăzut preţ practicat în acel spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile, înainte de dată aplicării preţului redus. De asemenea, recomandăm operatorilor economici să păstreze documentele justificative care atestă veridicitatea preţului de referinţă astfel încât să poată fi prezentate autorităților competențe în caz de control.

  • Limitarea campaniei la o durata sau la stocul disponibil

În cadrul vânzărilor promoționale, comerciantul trebuie să limiteze campania fie la o anumită perioadă de timp, fie să precizeze că oferta este valabilă numai “în limita stocului disponibil”.

Citeste si:
Studiu: cât de des își schimbă românii televizoarele și ce buget alocă magazinelor
Sursă foto: Rawpixel.com/Shutterstock 

Retail.ro /  Opinii /  Promoții în retail: la ce să fim atenți când facem cumpărături