Lectură de 3 minute

26 Mai 2023 - Interviuri și Analize

Cine sunt cei mai mari producători de whisky din lume

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În fiecare an, a treia sâmbătă din luna mai este sărbătorită Ziua Mondială a Whisky-ului, care își propune să aducă un omagiu băuturii recunoscute la nivel internațional. În cei peste 500 de ani de existență, acest distilat a devenit unul dintre băuturile populare din întreaga lume, iar în zilele noastre puteți găsi o mare varietate de sortimente. Acestea pot varia ca aromă în funcție de locul unde este produs, precum și de timpul și locul în care a fost învechit.

Sursa foto: Unsplash

Ce înseamnă Whisky?

Whisky este o băutură alcoolică, care în traducere înseamnă "apa vieții" și care se obține din fermentarea unor cereale precum orzul, grâul, porumbul, secara, la care se adaugă malț și bere, notează Horeca.pe.

Cine sunt principalii producători de whisky din lume?

De la crearea sa în Scoția și Irlanda, whisky-ul a fost produs în diferite părți ale lumii, iar astăzi există diferite varietăți de whisky, cum ar fi whisky irlandez, scoțian, american, japonez și canadian.

Whiskey irlandez

Irlanda este principalul producător și exportator de whiskey din lume. Această băutură este produsă în alambicuri cu triplă distilare, ceea ce îi conferă un caracter mai fin și o aromă mai echilibrată decât alte soiuri. Deși nu este cel mai scump, cea mai populară marcă de whisky irlandez este Jameson. Potrivit International Wine and Spirits Research (IWSR), Jameson a vândut, anul trecut, opt milioane de cutii de produs numai în Irlanda.

Whisky scoțian

Una dintre principalele țări producătoare de whisky din lume. Whisky-ul scoțian (Scotch) este distilat în butoaie de stejar timp de cel puțin trei ani. Această mod de conservare produce o băutură cu un caracter și o personalitate puternice și de o calitate excepțională.

Cel mai faimos brand de whisky scoțian este Macallan, iar cea mai scumpă sticlă s-a vândut cu 143.000 de euro.

Whisky american

Se obține din distilarea diferitelor cereale, în principal secară și porumb. Este un soi mai amărui, dar în același timp mai fin și mai ușor decât alte soiuri. De asemenea, este fabricat în butoaie noi.

În topul celor mai bine vândute whisky-uri americane se află:

Citeste si:
Un nou whisky în România: The Deacon, cu note smokey, sweet & peaty, va fi lansat în noiembrie
 Un nou whisky în România: The Deacon, cu note smokey, sweet & peaty, va fi lansat în noiembrie
  • Buffalo Trace,
  • Michter's,
  • Woodford Reserve,
  • Jack Daniel's,
  • Wild Turkey,
  • Jim Beam,
  • Rittenhouse,
  • Elijah Craig.

Whisky japonez

Whisky-ul japonez este fabricat dintr-un amestec de malțuri diferite, din care se extrag un număr mai mare de arome și diferite arome florale și fructate, inclusiv note de miere și de condimente, arome de citrice, afumate, picante și dulci, printre altele. Astăzi, whisky-ul japonez continuă să se diferențieze de alte soiuri din întreaga lume. Există mai multe companii producătoare de whisky în Japonia, dar cele mai cunoscute și cele mai populare sunt Suntory și Nikka.

Whisky canadian

Caracterizat prin faptul că este mai fin și mai ușor decât alte tipuri de whisky, este învechit în butoaie de stejar timp de cel puțin trei ani. Datorită compoziției sale și procesului de producție, este mult mai puțin corpolent decât malțul scoțian și are o aromă mai neutră. În timpul acestei distilări se folosesc cantități mici de boabe de secară malțată și un amestec de alte cereale precum porumb, orz și grâu. Canadian Club 40 Year Old este cel mai vechi whisky produs vreodată de un distilator canadian.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cine sunt cei mai mari producători de whisky din lume