Lectură de 5 minute

29 Dec 2020 - Interviuri și Analize

Cum poti să reciclezi ambalajele cosmeticelor: în ce magazine poți returna recipientele produselor de beauty

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Reciclarea ambalajelor produselor cosmetice a devenit abia de curând o provocare asupra cărora marile nume din industrie se concentrează. Că este vorba despre produse de machiaj, de îngrijire sau de igienă, foarte multe astfel de articole vin în ambalaje care, dacă nu sunt aruncate așa cum trebuie, într-un mediu controlat și sigur, poluarea va fi tot mai greu de controlat pe termen lung.

Vânzările de produse cosmetice sunt unele dintre cele mai mari motoare care pun în mișcare industria de frumusețe, anual producându-se cantități uriașe. Din păcate, risipa face parte din acest proces, iar dezvoltările tehnologice și costurile de producție contribuie la poluarea mediului. Desigur, pot fi diverse alte variante de luat în considerare - găsirea unei noi utilizări a ambalajelor, alegerea inițială a unor recipiente reutilizabile, folosirea de rezerve, ambalajele mai mari în defavoarea celor mici sau optarea pentru branduri care folosesc ambalaje organice.

Din fericire, unii producători și retaileri au ales să se implice cu soluții sustenabile pentru a încuraja reciclarea ambalajelor, mai ales că unele sunt cu greu biodegradabile. Astfel, au venit cu diverse recompense pentru consumatorii care aleg să aducă în unitățile lor diverse ambalaje, precum sticlele, cutiile sau recipientele sau au ales să implementeze programe buy-back.

Unde reciclezi recipientele produselor cosmetice

Kaufland România a introdus vara aceasta, în premieră, un sistem nou de colectare a flacoanelor goale de produse de igienă sau de curățenie pentru reciclare. Retailerul a amenajat un spațiu special sub forma unei broscuțe țestoase, la intrarea în magazine, iar clienții pot depune recipiente de îngrijire (șampon, balsam, gel de duș, cremă de corp, de față sau de mâini, apă de gură sau de săpun lichid) sau de curățenie (detergenți de haine sau de vase, soluții de curățare a bucătăriei, băii, pardoselii sau geamurilor). Nu sunt incluse în campanie produsele cosmetice și de curățenie ambalate în recipiente metalice, de sticlă, Tetra Pak și carton, produsele de machiaj, deo stick, spray și pastă de dinți, perii, mănuși, bureți de vase, bureți de baie, spray-uri sau orice alte produse cosmetice sau de curățenie care nu sunt ambalate în recipiente de plastic.

În prezent se desfășoară și o campanie de recompensare - la fiecare 3 recipiente de plastic lăsate, în perioada 01 - 31 decembrie 2020, se oferă o reducere de 50% la un gel de duș. Promoția se schimbă periodic și se pot afla detalii de la Biroul de Informații al magazinului sau accesând această pagină.

Brandul L’Oreal a înțeles ca încălzirea globală și schimbările climatice sunt o realitate, așa că a ales să se implice în protejarea planetei și să reducă din cantitatea de deșeuri poluante. Astfel a lansat programul „L’Oréal for the Future”, de altfel campanie care încurajează reciclarea și în România prin oferirea de produse cadou clienților.

Kiehl’s, brandul de cosmetice din portofoliul L’Oreal, își motivează consumatorii să aducă în magazine ambalajele goale ale produselor Kiehl’s, oferindu-le în schimb mostre sau produse cadou. În prezent, acest lucru este posibil în magazinele Kiehl’s, pe care le poți afla pe site – "Reciclează și vei fi răsplătit".

Cum poți recicla ambalajele cosmeticelor

Farmec a lansat un proiect de responsabilitate socială, campania „Ai grijă de natură așa cum ai grijă de tine” pentru a promova ideea de reciclare a ambalajelor cosmetice. În cadrul proiectului pilot sunt incluse doar produsele din portofoliul propriu și se derulează, momentan, în patru magazine de brand din Cluj-Napoca (Gerovital Platinia Shopping Center, Gerovital din Iulius Mall, Farmec de pe str. București și Farmec de pe str. Napoca).

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

Aici sunt amplasate recipiente de colectare pentru deșeurile de ambalaje din hârtie, plastic, sticlă, metal și aluminiu. Recipientele trebuie golite de conținut, clătite și curățate pentru a putea fi primite la reciclare. În plus, la patru ambalaje din portofoliul Farmec reciclate, consumatorii vor primi un produs cadou pe baza unui cartonaș, care va fi ștampilat la fiecare ambalaj adus în magazin.

Sephora derulează un program de reciclare numit "Good For Recycling", iar aici sunt incluse sticlele de parfum, recipientele de sticlă sau de plastic ale produselor de skincare, dar și ambalajele produselor de makeup.

Concret, serviciul promite că „sticlele de parfum, borcanele de sticlă pentru cremă vor fi reciclate și vor deveni noi ambalaje, la fel ca recipientele de plastic, în timp ce ambalajele complexe și nereciclabile vor fi transformate în energie.” Poți citi câteva întrebări și răspunsuri despre acest proiect aici.

Endea este un brand românesc de cosmetice, care activează pe piață din 2010. Producătorul se laudă cu produse 100% naturale după rețete originale realizate manual într-un atelier din Oradea, județul Bihor. Încă de la început o afacere sustenabilă, livrarea comenzilor (doar în Oradea, Timișoara, Cluj) se face ecologic, pe bicicletă.

Business-ul Endea a ales să se implice în campaniile de reciclare, astfel că dacă se trimit 5 ambalaje Endea (aftershave, ape florale, balsam de buze, creme de față, creme de corp, tonice, demachiant, deodorante, exfoliante, protecţie solară, sare de baie, ulei de corp, unguent, unt de corp) se oferă cadou un produs Endea, trimis la următoarea comandă plasată pe site. Ambalajele sunt integral reciclate, adică refolosite în producție. Tot ce trebuie să știi, găsești aici.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum poti să reciclezi ambalajele cosmeticelor: în ce magazine poți returna recipientele produselor de beauty