Lectură de 3 minute

28 Apr 2021 - Interviuri și Analize

Tranzacții imobiliare de aproape 100 mil. euro la început de an. Parcurile de retail, căutate de investitori în România

Anca Olteanu

Investițiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din 2021 au totalizat 98 milioane de euro, în scădere cu 19% față de volumul tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE, companie de consultanță imobiliară.

Clădirile de birouri din București și spațiile industriale din vestul țării au generat cel mai mare volum investițional. În total, în primele trei luni, au fost închise nouă tranzacții imobiliare, cu o valoare medie de 11 milioane de euro, arată datele CBRE Research.

Cea mai mare tranzacție a fost reprezentată de achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituția bancară BCR către fondul austriac de investiții Immofinanz pentru aproximativ 36 milioane de euro.

„Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 mil. euro din volumul total a fost generat de tranzacții cu spații industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 mil. euro. Aceasta evoluție confirmă interesul investitorilor către proiectele industriale si presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment.

Încă 20 mil. euro au fost investiți în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni. În continuare, ne așteptăm la achiziția de noi clădiri de birouri, precum și de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât și în celelalte piețe din Europa Centrală și de Est”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Citeste si:
Heineken a lansat 2030 Brew a Better World, program global pentru strategia de sustenabilitate și încurajarea consumului responsabil de alcool

Capitala, destinația preferată a investitorilor

În ceea de privește atractivitatea orașelor și disponibilitatea produselor imobiliare pentru investiții, București a continuat să fie destinația preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total de 98 mil. euro tranzacționat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacții.

Alte orașe care au atras atenția investitorilor la începutul acestui an au fost Timișoara, Arad și Caransebeș, în special pentru achizițiile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 mil. euro.

Austriecii și cehii, cei mai activi investitori

Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria și Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacționat în primele trei luni, confirmând astfel secvențialitatea fluxului de capital din Europa Centrală și de Est, indicată de CBRE la începutul anului. Investitorii români au fost implicați în 4% din volumul tranzacționat, respectiv în achiziția unei clădiri de birouri în Brașov.

Randamentele investițiilor imobiliare au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spațiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale și 7% pentru retail.

Citeste si:
Daniel Gross, CEO Penny România: Oamenii veneau mai rar în magazine și cumpărau mai mult. Vedem acum întoarcerea. Ne întoarcem încet la normal

În Europa Centrală și de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia), volumul investițiilor imobiliare a atins 1,95 mld euro în primul trimestru din 2021, la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor CBRE.

CBRE este o companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, cu peste 100.000 de angajați (fără a include afiliații).

Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Tranzacții imobiliare de aproape 100 mil. euro la început de an. Parcurile de retail, căutate de investitori în România