Lectură de 5 minute

19 Jan 2022 - Interviuri și Analize

Transavia finalizează anul acesta o nouă fermă de pui: „Vom asista la o evoluție în creștere a prețurilor, inclusiv la carnea de pasăre”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul de carne de pui Transavia finalizează în luna martie a acestui an o nouă fermă în județul Alba, care va majora capacitatea de producție și va ajunge la 30 de astfel de unități, a declarat Ioan Popa, președintele și fondatorul companiei, precizând că se așteaptă la creșteri de prețuri anul acesta, inclusiv la carnea de pasăre.

În toamna lui 2020, Transavia a început construcția unei noi ferme pentru pui crescuți lent, la Bocșa, în județul Caraș-Severin. Aceasta a fost finalizată în primăvara anului 2021, după o investiție de 7 milioane de euro, având o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați. Ferma include 10 hale pentru creșterea puilor.

În 2021, Transavia a avut un buget de investiții de aproximativ 22 de milioane de euro, depășind suma planificată inițial, la începutul anului. Compania a investit în construcția de ferme noi și extinderea capacității de stocare la fabrica de nutrețuri combinate, cât și în modernizarea abatoarelor și în tehnologie. Transavia a investit peste 10 milioane de euro, din fonduri proprii, în două noi ferme pentru creșterea puilor Fragedo, mărind astfel capacitatea de producție cu peste 15%.

În luna martie a acestui an vom finaliza încă o fermă, în județul Alba, care ne va ajuta să creștem în continuare capacitatea de producție. În anul 2022, vom finaliza și alte obiective aflate în derulare și, în funcție de evoluția condițiilor economice, ne vom adapta și vom continua programul de investiții urmărind să producem mai multă carne de pui, pe care să o vindem la un preț corect care să acopere cheltuielile de producție actuale și să ne asigure și un minim de profit care să ne permită să continuăm investițiile, să fim la zi cu tehnologia care ne asigură competitivitate”, a explicat Ioan Popa (foto), președintele și fondatorul Transavia, într-un interviu pentru Retail.ro.

Compania, care are în prezent 2.300 de angajați, va face noi angajări, pentru că investițiile în derulare cer acest lucru.

Producția Transavia a crescut în 2021

Transavia a depășit în 2021 borna de 100.000 de tone de carne de pui produsă, încheind anul cu o creștere de circa 12% față de 2020.

„Pe plan intern, am avut o evoluție foarte bună în trimestrele doi, trei și patru, după un început de an influențat de evoluția pandemiei. În ultimul trimestru, deși unul foarte bun pentru vânzările noastre, am simțit presiunea creșterii exagerate a prețurilor la energia electrică și la gaz.

Niciun producător nu poate produce în pierdere, fiind „obligat” să facă profit pentru a putea relua ciclurile de producție. Creșterile uriașe ale prețurilor la energia electrică și gaze au atât un impact direct, cât și un efect de tip „bulgăre de zăpadă”, antrenând scumpiri în lanț pentru toate inputurile și componentele care intră în prețul de cost pentru realizarea cărnii, de la transport la costul furajelor. Acesta din urmă, un cost de bază în producția de carne, a înregistrat o creștere majoră și pe fondul exploziei costurilor cerealelor, care, la momentul recoltării, au înregistrat față de 2019 un nivel dublu, iar față de 2020, o creștere de 50%”, a precizat Ioan Popa.

Citeste si:
Producătorul de carne de pui Transavia a bugetat investiții de peste 50 de milioane de euro, în 2024. Ce va face cu banii
Producătorul de carne de pui Transavia a bugetat investiții de peste 50 de milioane de euro, în 2024. Ce va face cu banii

Întrucât produce în regie proprie aproape toate produsele necesare creșterii și procesării puilor, compania a controlat mai bine costurile în creștere din lanțul de aprovizionare și majorările de preț la materii prime.

„Sunt realist și anticipez că anul 2022 nu va fi lipsit de provocări și va fi un an mai greu decât 2021 și 2020, pentru că influența evoluției prețurilor la energie și materii prime va avea un impact agresiv pe piața economică și va zdruncina toate domeniile afectând masiv multe companii din toate domeniile de activitate. În mod cert, vom asista anul acesta la o evoluție în creștere a prețurilor, inclusiv la carnea de pasăre, impusă de evoluția tarifelor care intră în componența costurilor de producție”, a mai spus președintele Transavia.

Cresc exporturile de carne de pui de la Transavia

Anul trecut, compania a crescut cu 24% cantitatea vândută la export, ceea ce a asigurat o creștere a valorii cu 60%.

„În 2021 am crescut cu 24% cantitatea vândută la export, ceea ce ne-a asigurat o creștere a valorii cu 60%, iar semnele pe care le avem indică clar faptul că cererea externă va continua să crească și în acest an. Avem o preocupare constantă de a găsi piețe noi de desfacere, eforturile noastre concentrându-se pe produsele cu valoare adăugată mare, care au și o rată de profit mai bună. Dorim să extindem exporturile și în alte zone decât în cele în care suntem prezenți acum (țări din Uniunea Europeana, din zona Mării Mediterane, de pe continentul African și din CSI), vânzând la un preț cât mai avantajos. Pentru noi primează piața internă și suntem pregătiți și vrem să producem și să vindem mai mult decât în 2021, dar în condiții care să ne asigure un minim de profit”, a menționat Popa.

Transavia deține și produce brandurile de pui Fragedo, Libertan, Papene, având peste 2.300 de angajați, care activează preponderent în cele 29 de ferme de creștere a păsărilor și în cele 4 ferme de producție vegetală, în fabrica de nutrețuri combinate, în cele 3 abatoare și în fabrica de procesare a cărnii. În 2020, Transavia, care avea 1.623 de angajați, raporta la Minsiterul Finanțelor o cifră de afaceri de 650 de milioane de lei și un profit de 80 de milioane de lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Transavia finalizează anul acesta o nouă fermă de pui: „Vom asista la o evoluție în creștere a prețurilor, inclusiv la carnea de pasăre”