Lectură de 3 minute

29 Nov 2022 - Interviuri și Analize

Topul celor mai mari producători de carne de porc din România. Smithfield și Premium Porc, greii din industrie

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Pesta porcină africană a dat peste cap topul celor mai mari crescători de porci din România și, mai mult decât atât, unii aproape că au dispărut complet din piață, nereușind să revină la nivelul anterior. În prezent, clasamentul este dominat de străini, Smithfield și Premium Porc, companii care și ele au suferit pierderi importante.

Sursa foto: Unsplash

La acest moment, principalii producători de carne de porc din România, potrivit datelor obținute de Retail.ro, sunt următorii:

  • Grupul Smithfield este cel mai important producător de carne de porc din România, cu efective de circa 500.000 de porci la o capacitate de peste un milion de porci.

Pesta porcină africană i-a adus pierderi importante, numai în acest an fiind semnalate focare la două ferme din județul Timiș unde se aflau peste 80.000 porci. Pe lângă activitatea de zootehnie, Smithfield mai deține un abator, produsele fiind comercializate sub marca Comtim, dar și producătorul de mezelui Elit, care a fuzionat prin absorbţie cu societăţile Maier Com şi Vericom 2001, în acest an. Recent, grupul a anunțat că preia Goodies Meat Production de la Ceptura.

  • Premium Porc, grupul danez, deținut de DCH International, este al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, cu mai multe ferme în județele Brăila, Brașov, Constanța, Olt, Sibiu și Vrancea.

La acest moment, efectivele de porci se ridică la circa 200.000 animale, după ce numai anul trecut au fost sacrificați peste 120.000 de porci.

  • Suinprod Roman, afacere fondată de Neculai Apostol, patronul Kosarom, este un alt jucător important, care a investit sume importante în extinderea fermelor în ultimii ani.

Grupul avea ca obiectiv atingerea unui efectiv de peste 200.000 porci, în 2021, după care era programată o creștere spectaculoasă a șeptelului pentru următorii ani. În cadrul grupului mai există ferme de pui, abator, precum și o unitate de procesare.

  • Nutrientul Palota, afacere deținută de omul de afaceri Iosif Pazuric deține, în prezent, în jur de 80.000 porci, față de o capacitate de 180.000 de animale.

Începând cu 2019 au fost semnalate mai multe focare de pestă porcină africană în cadrul fermelor din județul Bihor care au produse pagube de câteva milioane euro, potrivit reprezentanților companiei.

  • Nutricom Oltenița este un alt jucător important și cu tradiție în sector, care deține ferme cu o capacitate de circa 60.000 de porci.

În cadrul grupului mai există ferme de pui și de tăurași din rasa Angus, abator, precum și o fabrică de furaje.

  • Ferma Europig (Sergiana Grup), controlată de omul de afaceri Tudor Neculoiu – patronul Sergiana Group, are o capacitate de circa 50.000 capete de porci.

Neculoiu mai deține o fabrică de nutrețuri concentrate, un abator, precum și o fabrică de mezeluri.

Marele absent din acest clasament este Tebu Consult Invest din Brăila, care în urmă cu patru ani deținea cea mai mare fermă de porci din România (circa 140.000 animale) și a doua ca mărime din Europa. După focarul de pestă porcină africană înregistrat în 2018, compania nu a mai putut reveni în piață la nivelul de dinainte de 2018.

Efectivele de porci din România au scăzut dramatic în ultimele decenii, ajungând de la 12 milioane de animale în 1990, la 4,79 milioane în 2000, respectiv 3,2 milioane tone, în 2021. Numai anul trecut, din cauza pestei porcine africane au fost sacrificate peste 600.000 de animale.

În prezent, România importă peste 90% din carnea de porc.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Topul celor mai mari producători de carne de porc din România. Smithfield și Premium Porc, greii din industrie