Lectură de 3 minute

28 Oct 2022 - Interviuri și Analize

Sfaturi ANPC de Black Friday 2022: La ce trebuie să fie atenți românii

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Ediția de Black Friday din acest a început mai devreme și se întinde pe o perioadă de circa o lună pentru cea mai mare parte dintre retaileriHoria Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), le transmite românilor o serie de sfaturi de Black Friday 2022 pentru a nu fi păcăliți de comercianți.  

 

Sursa foto: Wall-Street.ro

Sfaturi ANPC de Black Friday 2022

Iată care sunt sfaturile oferite de președintele ANPC:

  • Consumatorii trebuie să verifice, înainte de a lua decizia de tranzacționare de Black Friday 2022, acolo unde li se pare sau li se sugerează că este vorba de reduceri de preț substanțiale, dacă nu cumva prețul aparent redus există deja la alți retaileri încă dinaintea lansării campaniei.

„Nu de puține ori consumatorii sunt fascinați de aceste reduceri aparente de prețuri substanțiale, uitând să verifice dacă un produs similar sau identic se află deja la comercializare în altă parte la un preț cel puțin la fel de tentant sau chiar mai mic decât cel prezentat”, a declarat Constantinescu, președintele ANPC, pentru Retail.ro.

  • De asemenea, trebuie urmărite achizițiile și în perioada anterioară lansării reducerilor de Black Friday 2022 - măcar cu 30 de zile înainte, conform legislației în vigoare - pentru a vedea dacă prețul aparent redus este unul cu adevărat mai mic decât cel din perioada anterioară.
  • Consumatorii nu trebuie să ia decizia achiziționării unui produs de Black Friday 2022, fie el și la un preț redus, atât timp cât utilitatea acestuia în viața de zi cu zi nu este una solidă, în așa fel încât să justifice o astfel de cheltuială însemnată.
  • Toate produsele comandate online de Black Friday 2022 pot fi returnate comerciantului în termen de 14 zile fără nicio justificare.

„Nu trebuie să explici comerciantului de ce. Există situații nișate, cum ar fi produsele de igienă sau produsele care intră în contact cu corpul și este normal să nu fie returnate pentru că odată utilizate, ele nu pot fi din nou igienizate și reambalate pentru a putea fi comercializate”, a mai spus președintele ANPC.

  • Indiferent de tentație, cumpărăturile de Black Friday 2022 trebuie efectuate numai de la operatori economici despre care consumatorii au toate datele legate de funcționarea legală a acestora.

„Aici deja nu mai vorbim de reduceri de prețuri, vorbim de tentația de a cumpăra de pe pagini nu neapărat acreditate, despre care nu există informații legate de eventuala relație ulterioară pentru garanție sau pentru calitatea și conformitatea produselor”, a mai precizat Constantinescu.

În plus, președintele ANPC a adăugat că este de datoria românilor să verifice dacă comerciantul există sau nu, să verifice datele de contact sau dacă pe pagina acestuia.

Nu în ultimul rând, trebuie verificat și dacă firma respectivă are sediul pe teritoriul Europei pentru ca ulterior să poată să fie folosite pârghiile puse la dispoziție de autoritățile europene.

„Dacă nu are toate aceste date și nu este convins că respectivul operator economic, fie și în afara comunității europene, nu este unul sigur, noi sfătuim consumatorul să nu facă achiziția de Black Friday 2022”, a conchis președintele ANPC.

Citeste si:
FOTO - REPORTAJ | Cum arată și cum funcționează Auchan Go, magazinul fără angajați al retailerului
FOTO - REPORTAJ | Cum arată și cum funcționează Auchan Go, magazinul fără angajați al retailerului

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Sfaturi ANPC de Black Friday 2022: La ce trebuie să fie atenți românii