Lectură de 2 minute

26 Mai 2023 - Interviuri și Analize

România, în topul producătorilor de usturoi din Uniunea Europeană 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

România se află în topul țărilor producătoare de usturoi din Uniunea Europeană. În 2022, în România au fost produse peste 21.000 de tone de usturoi, potrivit datelor furnizate de Biroul European de Statistică Eurostat.

 

Sursa foto: Unsplash

Țările UE produc aproximativ 400 000 de tone de usturoi pe an, în comparație cu aproximativ 28 de milioane de tone la nivel mondial, arată datele FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Totuși, în ciuda faptului că România se află în topul clasamentului european, producția de usturoi a scăzut în ultimii ani.

Spania conduce producția de usturoi

Spania este cel mai mare producător european de usturoi, înregistrând o producție de circa 269.000 de tone în 2021, cu mult înaintea României, cu circa 27.970 de tone, și a Italiei, cu 27.590 de tone.

La nivel mondial, Spania este depășită de India, cu o producție estimată la 11,7 milioane de tone, și de China, cu 11,6 milioane de tone.

Ajutoare pentru producătorii de usturoi

Producătorii de usturoi din România vor putea primi și în acest an un ajutor financiar de până la 3.000 de euro/hectar prin schema de ajutor de minimis pentru susținerea producției de usturoi. Suma totală alocată pentru acest program este de 29,7 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susţinerea producţiei de usturoi. Impactul bugetar este de 29.700.000 lei, echivalentul a maxim 6.001.200 euro. Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.

Pentru a obţine ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Citeste si:
Campanie inedită a unui restaurant din România: fără usturoi de Valentine`s Day
Campanie inedită a unui restaurant din România: fără usturoi de Valentine`s Day
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  România, în topul producătorilor de usturoi din Uniunea Europeană