Lectură de 4 minute

06 Dec 2023 - Interviuri și Analize

Prioretail.ro, platforma unui arhitect care vrea să creeze un ecosistem pentru retaileri

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Prioretail.ro este o platformă care a luat naștere în 2020, în vreme de pandemie, din dorința lui Matius Ichim, arhitect, de a crea un mediu online destinat retailerilor, asemenea unui chat intern unde pot găsi toate resursele de care au nevoie. ”M-am gândit la un ecosistem pentru retaileri, cu toate serviciile la un click distanță, de la găsirea unui constructor până la omul potrivit de HR care să găsească angajații potriviți”, a declarat Ichim. 

Sursa foto: Matius Ichim

Cu o investiție inițială de circa 10.000 de euro, arhitectul a pus pe picioare prioretail.ro, platformă în care sunt deja 80 de participanți din retail și domeniile conexe.

”Pandemia ne-a dat timp sa gândim bine proiectul, dar l-am gândit atât de bine încât am greșit inițial. Ceea ce trebuia să fie un spațiu ușor de accesat devenise foarte stufos și neprietenos. Am reușit să aducem platforma la nivelul pe care ni l-am dorit, iar acum vrem ca retailerii să se folosească de ea”, a declarat Ichim, pentru retail.ro, menționând că, în cele din urmă, prioretail.ro a ajuns să coste aproximativ 50.000 de euro.

Arhitect de profesie și fondator al Matius Studio, Ichim a vrut ca cei pe care îi contracta prin intermediul biroului de arhitectură să aibă ocazia să se cunoască și să lege parteneriate.

”Odată ce acceptam un contract, eram sunat și întrebat dacă nu cumva cunosc vreun constructor specializat, sau vreun designer de interior, sau vreun specialist în instalații. De aici mi-a venit ideea că aș putea împrieteni oamenii pe care îi cunosc și care au nevoie unul de celălalt pentru a-și dezvolta businessul”, a completat acesta.

Ichim pornise de la ideea existenței unui abonament ieftin, de circa 150 de euro pe an/înscris în platformă, însă atât pandemia, cât și regândirea proiectului l-au făcut să schimbe strategia aceasta. În prezent, pe prioretail.ro sunt înscriși aproximativ 80 de participanți, iar Ichim își dorește să ajungă la 300 în următorii 3 - 5 ani.

Un hobby transformat în business

Matius Ichim face parte din rândul antreprenorilor care au transformat un hobby într-un business. Așa cum este menționat mai sus, prioretail.ro a apărut din dorința arhitectului de a crea un spațiu online dedicat industriei de retail și domeniilor conexe.

”Noi nu mediem sau comisionăm tranzacțiile din platformă. Sunt retaileri în platformă, foarte buni în ceea ce fac, dar nu știu să se promoveze. Vrem ca prin intermediul platformei, mai mulți antreprenori să știe de ei, vrem ca ei între ei să se promoveze și să se cunoască mai bine”, a explicat arhitectul.

Citeste si:
AQUILA finalizează preluarea Parmafood
AQUILA finalizează preluarea Parmafood

Magazinele viitorului prin ochii unui arhitect

Cu o echipă de aproximativ 30 de oameni în biroul de arhitectură, Ichim spune că preferă să păstreze modelul de business boutique. Și pentru că aveam la îndemână un arhitect cu expertiză în retail, nu m-am putut abține să îl întreb despre viitorul comerțului.

”În mod cert, magazinele fizice nu vor dispărea, dar vor fi completate de online. Va exista un omnichannel extins, determinat de o evoluție a magazinelor fizice în online, urmate de metaverse. Cât despre marile centre comerciale, cu siguranță acestea vor căuta să devină o destinație în sine, cu toate facilitățile incluse”, a explicat Ichim.

În plus, acesta a precizat că cel mai important factor de care retailerii vor ține cont în viitorul apropiat va fi timpul petrecut de clienți în magazine.

Totodată, invitat la retailArena, ediția a 11-a, Matius Ichim a enumerat câteva dintre greșelile pe care retailerii sunt tentați să le facă la deschiderea unei noi unități. Acesta a precizat următoarele, în cadrul evenimentului:

  • în momentul în care un retailer semnează un contract de leasing, tinde să se limiteze la condițiile juridico-economice, dar nu implică și partea tehnică, precum un arhitect sau un project manager
  • retailerii încearcă să păstreze echipamentele existente, în ciuda noilor normative,

”Sunt mulți retaileri care păstrează pompele de căldură care au 15 ani existență. Nu au cum să mai funcționeze la capacitate normală acele echipamente și ar trebui înlocuite”, a comentat Ichim.

  • există retaileri care preferă să apeleze la echipe neavizate pentru diferite montaje sau mici modificări.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Prioretail.ro, platforma unui arhitect care vrea să creeze un ecosistem pentru retaileri