Lectură de 4 minute

11 Jun 2020 - Interviuri și Analize

James Simmons, CEO Unilever South Central Europe: Am avut colegi în șomaj tehnic, dar nu am cerut ajutor de la stat, deoarece există companii care au mai multă nevoie

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Dintre cele trei fabrici deținute de Unilever în România, producătorul de înghețată Betty Ice din Suceava a fost cel mai afectat, fiind închis timp de aproximativ o lună în perioada stării de urgență. Compania a introdus în șomaj tehnic o parte dintre angajați, dar nu a apelat la ajutor oferit de statul român, susținând că au fost companii care aveau o nevoie mai mare de fonduri, a declarat într-un interviu pentru retail.ro James Simmons, CEO Unilever South Central Europe.

Care a fost impactul pandemiei de Coronavirus asupra afacerii Unilever în România?

James Simmons: Avem o gamă largă de branduri, iar multe dintre ele sunt printre cele mai îndrăgite de către consumatorii români. În aceste momente dificile, am muncit din greu pentru a satisface cerințele clienților. A trebuit să ne adaptăm rapid la aceste vremuri. Până acum, ne aflăm pe o traiectorie pozitivă, iar acest lucru se datorează membrilor echipei, care sunt întotdeauna gata să înfrunte noi provocări și oportunități, rămânând motivați chiar și în aceste momente grele.

Cum au fost afectate vânzările de produse în perioada martie-aprilie?

James Simmons: Clienții continuă să facă cumpărături, însă obiceiurile de cumpărare ale consumatorilor sunt volatile în această perioadă. În general, continuăm să vedem o creștere a businessului.

Cum a fost fluxul de producție din fabrici afectat de la debutul pandemiei de Coronavirus?

James Simmons: Avem 3 fabrici în România – fabrica de înghețată Betty Ice din Suceava, fabrica Dero + Delikat din Ploiești și fabrica FruFru din București. Pe durata stării de urgență, având în vedere faptul că Suceava a fost zona cea mai afectată din România de coronavirus, am luat decizia de a închide fabrica Betty Ice din Suceava pentru aproximativ o lună. Am redeschis-o în aprilie și am repornit producția, începând cu înghețată pentru export în Marea Britanie.

Au fost angajații afectați în vreun fel, prin reduceri de salarii sau disponibilizări?

Citeste si:
Unilever montează panouri fotovoltaice și un nou sistem de paletizare cu peste 10 milioane de euro la fabrica din Ploiești
Unilever montează panouri fotovoltaice și un nou sistem de paletizare cu peste 10 milioane de euro la fabrica din Ploiești

James Simmons: Nu am făcut disponibilizări în această perioadă. Am avut colegi în șomaj tehnic, dar ne-am asigurat ca toți să primească venitul integral. Siguranța colegilor noștri este prioritatea noastră numărul 1 și îi sprijinim chiar și în cele mai dificile momente. În același timp, am onorat toate ofertele de angajare pe care le-am făcut înainte de declararea stării de urgență și am continuat să recrutăm colegi pentru funcții cheie în cadrul companiei. Am făcut toate acestea fără să solicităm ajutor de la stat, deoarece suntem de părere că există companii care au mai multă nevoie de aceste fonduri decât avem noi în momentul actual.

Ce planuri de achiziții și investiții are Unilever anul acesta? Intenționați să mai cumpărați sau să ridicați o fabrică?

James Simmons: Nu avem planuri majore de achiziții pentru acest an. Ne concentrăm pe satisfacerea nevoilor consumatorilor, iar prioritatea noastră este să ne asigurăm că ne adaptăm pe măsură ce obiceiurile lor se schimbă.

Cum au fost afectate planurile de investiții și dezvoltare anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19?

James Simmons: Suntem încrezători în planurile noastre de investiții și dezvoltare pe termen mediu și lung. Desigur, suntem flexibili având în vedere situația actuală, dar credem că tot ceea ce am planificat este în continuare fezabil în viitorul apropiat. Nu vom lăsa planurile și implicarea noastră în România să fie mult afectate de pandemie, deoarece aceasta este o piață foarte importantă pentru noi, iar povestea noastră aici este mai puternică ca niciodată. De aceea am vrut să ne implicăm în combaterea coronavirusului și a fost foarte important pentru noi să sprijinim cele mai vulnerabile comunități – am donat 320.000 de euro pentru achiziția unei unități mobile pentru terapie intensivă în Suceava, iar de la începutul acestei perioade dificile am donat produse și bani către cele mai vulnerabile comunități – valoarea totală a donațiilor pe care le-am făcut în România se ridică la 630.000 de euro. Cred că prin aceste acțiuni demonstrăm cât de dedicați suntem rolului pe care îl avem în România – suntem prezenți aici de aproape 30 de ani și vrem să sprijinim această țară cât de mult putem.

Ce cifră de afaceri și ce profit a înregistrat Unilever România în 2019? Ce estimări aveți pentru 2020?

James Simmons: Nu putem da o cifră încă, dar pot confirma că pentru 2019 vom menține același ritm de creștere ca și în anii precedenți. Pentru 2020 este dificil să estimăm în acest moment, dar, cu toate acestea, ne așteptăm să ne menținem pe o pantă ascendentă.

În România, Unilever South Central Europe are 1.700 de angajați, dintre care aproximativ 600 lucrează în fabrici.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  James Simmons, CEO Unilever South Central Europe: Am avut colegi în șomaj tehnic, dar nu am cerut ajutor de la stat, deoarece există companii care au mai multă nevoie