Lectură de 4 minute

19 Mai 2020 - Interviuri și Analize

Investiție la Oradea: 12 milioane de euro într-o nouă fabrică de pâine Sandy Impex cu producție și pentru export

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Antreprenorul orădean Alexandru Toth Ardelean investește 12,5 milioane de euro într-o nouă fabrică de panificație și patiserie, care va produce pâine artizanală pe flux automat, urmând ca jumătate din produsele realizate să ajungă peste hotare, în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie.

Alexandru Toth Ardelean a fondat, în anul 2000, fabrica de pâine Sandy Impex, în județul Bihor. Investițiile care au curs de-a lungul timpului, în moara modernă, în fabrica de panificație și patiserie situată la patru kilometri de granița cu Ungaria, în depozitele de răcire controlată a pâinii și în utilajele performante au transformat afacerea de familie într-o companie cu peste 50 de angajați, care exportă 20% din producție peste hotare.

Antreprenorul va investi peste 12 milioane de euro într-o nouă fabrică de panificație și patiserie în Oradea, care ar putea începe să producă pâine la finalul anului. Zilnic, unitatea va scoate aproximativ 30-40 de tone de pâine.

Pâine artizanală pe flux automat

Actuala fabrică va fi transformată „într-un centru de experiențe”, nefiind încă stabilit ce utilitate va avea odată ce noua unitate, dotată cu aparatură nouă, va funcționa și va produce automat pâine artizanală.

„Investiția va fi gata imediat, suntem pe ultima sută de metri. Construcția este gata, sperăm ca în decembrie să dăm drumul la prima linie. Încercăm să producem pâine artizanală pe flux automat, adică să imităm frământarea manuală. Coacerea este similară uneia în cuptor cu cărămidă, iar malaxoarele imită frământarea de mână. Sistemul de răcire va fi unul modern”, explică Alexandru Toth Ardelean.

În noua fabrică, numărul angajaților din producție va scădea, dar va crește numărul celor din distribuție, cu până la 60%. În prezent, compania are 52 de angajați, iar la finalul anului va ajunge la 62 de salariați.

Pandemia a lovit exporturile

Înainte de începutul pandemiei în României, rata exporturilor de pâine era de 20%, dar acum a scăzut foarte mult. Linia de producție din noua fabrică va permite extinderea termenului de valabilitate a pâinii la 21 de zile, de la 12 zile, cât este în prezent, iar noua unitate va ajunge, astfel, să livreze peste hotare 50% din ce produce la Oradea.

„După ce vom da drumul la linie, sperăm să putem livra o cantitate însemnată către exterior, datorită faptului că o să avem termen de valabilitate de 21 de zile, fără niciun ameliorator sau conservant. Avem cereri pentru Italia, Germania, Anglia și Spania, numai că toată lumea cere o perioadă mai mare (n.r.- de valabilitate). Acum oferim 12 zile termen de valabilitate și vom putea oferi 21 de zile. Durează cam cinci zile numai manipularea, după ce livrăm noi la centrul de colectare și până o distribuie ei la magazinele lor. Atunci vor avea timp mai mare să vândă. Înainte de pandemie, rata exporturilor era de 20%. Aici, la noua fabrică, trebuie să reușim să exportăm 50% și să avem creșteri spectaculoase pe intern”, a explicat antreprenorul.

Citeste si:
Fabrica de sârmă Dan Steel Group, aflată în procedură de faliment, s-a vândut pentru 7.5 milioane de euro. Ce planuri are noul proprietar 
Fabrica de sârmă Dan Steel Group, aflată în procedură de faliment, s-a vândut pentru 7.5 milioane de euro. Ce planuri are noul proprietar 

Investiția totală în noua fabrică se va ridica la 12,5 milioane de euro. Anul acesta, omul de afaceri a investit 7,5 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro din fonduri europene. În 2021 este programată a doua fază a investiției, de 2,5 sau 5 milioane de euro, în funcție de disponibilitatea fondurilor europene.

„Acum pregătim următorul proiect pentru o nouă linie de producție. Sperăm să putem depune anul acesta proiectul, el este pregătit și vrem să avem o linie de produse de panificație, adică pâini speciale și produse de patiserie. Acestea o să fie de mai multe tipuri: predospite, precoapte și coapte”, a explicat Ardelean.

În prezent, pâine Sandy Impex ajunge în Bihor, Arad, Cluj și peste hotare. Compania intenționează să crească rata exporturilor, nicidecum să își extindă prezența în țară, unde infrastructura le pune bețe în roată.

Preferăm să mergem dincolo, înspre vecini, este mai aproape de noi, este autobandă, este infrastructură. Motivul ține de infrastructură, este logic, cheltuielile sunt mai mici, timpul este mai scăzut”, spune omul de afaceri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Investiție la Oradea: 12 milioane de euro într-o nouă fabrică de pâine Sandy Impex cu producție și pentru export