Lectură de 4 minute

09 Feb 2021 - Interviuri și Analize

Doar 18% dintre români cumpără lactate de la producători locali. Cum a schimbat pandemia consumul de lactate

Andra Imbrea

36% dintre români obișnuiesc să cumpere mereu același brand de lactate și doar 18% dintre aceștia declară că se duc direct la producătorii locali pentru a cumpăra lactate, majoritatea românilor (57%) preferând lanțurile de magazine din comerțul modern, arată un studiu Reveal Marketing Research privind consumul de lapte și schimbările din comportamentul de consum pe perioada pandemiei. 

În contextul pandemiei, românii au devenit mai atenți la stilul lor de viață și la alimentație, iar comportamentlee de consum s-au schimbat. Reveal Marketing Research a derulat un studiu privind consumul produselor lactate în rândul românilor, care ia se concentrează pe consumul de lactate, produsele preferate și comportamentul de consum.

Cât de des consumă românii lactate

În medie, 16% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic lactate, iar 19% dintre aceștia spun că au în medie un consum de lactate de 2-3 ori pe săptămână. Doar 6% dintre respondenți spun că nu consumă niciodată produse lactate. Produsul evitat în cea mai mare măsură de către respondenți este margarina – 30% dintre ei declară că nu mănâncă niciodată acest produs. Cei mai în vârstă, persoanele peste 60 de ani, sunt cei care spun în cea mai mare măsură că nu preferă margarina – aproape jumătate (49%) au selectat această opțiune.

Când vine vorba de categorii de produse preferate de români, pe primul loc se afla laptele – consumat zilnic de o treime din români (33%). Alte produse incluse de români în alimentația lor zilnică sunt: iaurtul sau produsele de tip sana/chefir/lapte bătut (menționate de 21%), untul (menționat de 20%) și brânza telemea (menționată de 18%).

Citeste si:
Kaufland România: Din fiecare 1 leu cheltuit la casă, 67 de bani merg la furnizori români

Cumpără românii lactate de la piață?

Datele Reveal Marketing Research arată că în general, românii preferă să cumpere produse lactate din trade-ul modern (supermarketuri/hypermarketuri), în detrimentul magazinelor din proximitatea casei. Întrebați de unde preferă să cumpere fiecare categorie de produse lactate, în medie, 57% dintre respondenți declară că preferă varianta supermaketurilor pentru aceste produse, comparativ cu doar 18% care spun că se duc la piață pentru a cumpăra lactate. Magazinele din apropierea casei sunt preferate în medie de 16% dintre români, iar doar 9% dintre respondenți declară că nu cumpără deloc. 

Aproape jumătate dintre români (49%) spun că, de obicei, cumpără lapte de la supermarket/hypermarket, iar 30% îl cumpără mai degrabă de la piață. Observăm că 1 din 3 români cu cumpără deloc margarina. Deși lanțurile de magazine sunt preferate în cea mai mare măsură de români, un sfert dintre aceștia (25%) spun că preferă să cumpere smântână, de exemplu, direct de la un producător local.

Cât de loiali sunt românii brandurilor preferate de lactate

Întrebați cât de loiali sunt atunci când vine vorba despre alegerea produselor lactate în general, 36% dintre români au spus că obișnuiesc să cumpere mereu același brand, indiferent de promoțiile de la raft. 46% dintre respondenți afirmă că alternează aceleași branduri, în funcție de promoțiile găsite în magazin. În schimb, doar 12% dintre români spun că își fac aprovizionarea cu produse lactate, în funcție de promoțiile de la raft și nu cumpără mereu aceleași brand.

Un procent de doar 6% dintre respondenți spun că se uită la alte criterii atunci când fac cumpărăturile de lactate și nu achiziționează aceeași marca. Alegerea lor este influențată de reclame, ambalaje atractive sau de ingredientele produsului respectiv din categoria lactatelor. 

Citeste si:
Lidl, mai bine 90 de ONG-uri susținute național. Peste 30 de milioane de lei investiți în dezvoltarea comunităților locale

Cantitate mai mare la același preț, promoția preferată

Întrebați care sunt pachetele de lactate cele mai atractive pentru români, în medie, cei mai mulți dintre români (53%) au spus că preferă pachetele de cantitate, de tipul primești 20% în plus pentru același preț. Pe locul al doilea se află pachetele cu același produs (de exemplu, 3+1 gratis, 1+1 gratis) care au fost menționate în medie de 37% dintre respondenți. Mai puțin atractive sunt pachetele complementare (de exemplu, lapte + cereale) - doar 10% în medie dintre români au selectat acest răspuns. 

Ce s-a schimbat în consumul de lactate în pandemie

Studiul și-a propus să investigheze și schimbările aduse de pandemie în ceea ce privește criteriile de alegere a produselor lactate. Pentru 60% dintre aceștia noul context nu a adus schimbări în comportamentele lor de achiziție. Ei declară că în continuare cumpără aceleași produse lactate ca înainte de izbucnirea pandemiei.

Restul de 40% declară că au avut loc niște schimbări – 36% spun că pe lângă produsele pe care le cumpărau și înainte, adaugă în coș și produse pe care le consideră mai sănătoase, iar 4% declară că acum cumpără alte produse decât înainte – produse considerate a fi mai sănătoase.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

 

Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Doar 18% dintre români cumpără lactate de la producători locali. Cum a schimbat pandemia consumul de lactate