Lectură de 3 minute

08 Feb 2023 - Interviuri și Analize

Ce trebuie să conțină un kit de cutremur și de unde îl putem comanda 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

România este unul dintre statele europene cele mai expuse la cutremur. Cu toate acestea, doar 28% dintre români deÅ£in un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată o cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES. Iată ce trebuie să conÈ›ină un kit de cutremur È™i de unde îl putem comanda. 

Sursa foto: IGSU

Ce trebuie să conțină un kit de cutremur

Dacă trebuie să vă părăsiți locuința după un cutremur, recomandarea specialiștilor este de a vă pregăti din timp un kit de cutremur. Acesta ar trebui să conțină articolele necesare și utile pentru cel puțin trei zile, după cum urmează:

  • apă (minimum 4 litri);
  • alimente uÈ™oare È™i neperisabile: biscuiÈ›i, batoane energizante etc;
  • trusă de prim ajutor (după caz, medicamente pentru boli cronice: diabet, hipertensiune arterială etc.);
  • pătură;
  • aparat radio cu baterii;
  • lanternă;
  • baterii de rezervă;
  • fluier;
  • articole de igienă personală: săpun, pastă È™i periuță de dinÈ›i, hârtie igenică;
  • agendă cu numere de telefon importante;
  • documente.

De unde putem comanda un kit de cutremur

Există mai multe variante de unde putem procura un kit de cutremur, asta dacă nu vă este la îndemână să cumpăraÈ›i separat fiecare produs în parte È™i să vă creaÈ›i singuri trusa pentru situaÈ›ii de urgență.

Printre primele opÈ›iuni È™i, probabil, cel mai rapid mod de a procura acest kit, este de pe eMAG. În acest magazin online găsiÈ›i mai mulÈ›i furnizori, cu preÈ›uri pornind de la 122 de lei.

Pe lângă magazinul online eMAG, kitul de cutremur mai poate fi achiziÈ›ionat È™i de pe site-ul SubtoculuÈ™ii.ro, de unde puteÈ›i comanda kit-ul gata făcut, în cutiuță sau în rucsac. Un kit complet pentru patru persoane poate costa până la 630,00 lei. Cel pentru o singură persoană costă 98,00 lei È™i conÈ›ine elemente de bază pentru 3 zile, iar componentele sunt în conformitate cu recomandările IGSU si Crucea Rosie.

De asemenea, pe Kit-cutremur.ro, puteÈ›i găsi o varietate de produse de dimensiuni mai mici care nu includ alimente È™i apa, ci doar trusa de prim-ajutor È™i alte câteva obiecte utile È™i necesare în caz de cutremur. PreÈ›urile pot varia între 300 È™i 600 de lei, fără taxe de curierat.

Potrivit Inspectoratului Pentru SituaÈ›ii De Urgență, este recomandat să avem o conduită preventivă È™i să adoptăm, din timp, anumite măsuri în scopul diminuării consecinÈ›elor unui potenÈ›ial cutremur, precum:

  • nu se vor efectua modificări constructive fără avizul de specialitate (extinderi sau reduceri ale unor spaÈ›ii). Aceste lucrări pot afecta structura de rezistență a clădirii.
  • nu se vor monta obiecte grele (antene, instalaÈ›ii de ventilaÈ›ie sau climatizare) pe elemente structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează rezistenÈ›a construcÈ›iei.
  • nu se vor amplasa obiecte grele pe piesele de mobilier, la înălÈ›ime.

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit pe 6 februarie 2023 regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara. BilanÅ£ul cutremurelor care au lovit Turcia ÅŸi Siria a depășit cifra de 9.500 de decese, însă amploarea dezastrului în regiunea de frontieră dintre cele două ţări este încă neclară. În acest context, preÈ™edintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat È™apte zile de doliu naÈ›ional.

Citeste si:
Cristina Pîrjol preia conducerea companiei Fashion Days
Cristina Pîrjol preia conducerea companiei Fashion Days

Cutremurul din 4 martie 1977 a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naÅ£ional 1.578 de persoane ÅŸi-au pierdut viaÅ£a (1.424 în BucureÅŸti) ÅŸi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în BucureÅŸti). Un număr de 32 de clădiri de înălÅ£ime mare sau medie s-au prăbuÅŸit în Capitală, 32.900 de locuinÅ£e au fost grav avariate la nivel naÅ£ional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaÅ£i. Seismul a avut loc la ora 21:21, într-o zi de vineri, È™i a avut durata de 56 de secunde.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri È™i Analize /  Ce trebuie să conÈ›ină un kit de cutremur È™i de unde îl putem comandaÂ