Lectură de 3 minute

20 Feb 2023 - Interviuri și Analize

De la condei la antreprenoriat: Sandra Mocanu, scriitoarea din Reșița care a dat startul unei afaceri cu lumânări sustenabile

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Sandra și Denis Mocanu au luat decizia de a crea lumânări parfumate handmade aproape peste noapte, iar rezultatul a fost mai mult decât suprinzător pentru cei doi soți. Astfel, din visul de a avea o afacere de familie s-a născut brandul Fogveli, în Reșița. 

 

 

Sursa foto: Fogveli/Sandra Mocanu

Cu mult înainte de a comercializa lumânări sustenabile, sub brandul Fogveli, Sandra a absolvit Facultatea de Litere din Timișoara, publicând prima carte la vârsta de 24 de ani.

Cu toate acestea, după cum ea însăși a menționat, în România nu se poate trăi din meseria de scriitor, motiv pentru care a ajuns să lucreze pentru o multinațională din Reșița, în domeniul marketingului.

Totuși, indiferent de alegerile profesionale pe care le-a făcut, întotdeauna și-a dorit să se orienteze spre antreprenoriat, dar încă nu știa exact spre ce anume. Ideea i-a venit brusc, și-a consultat soțul, care a sprijinit-o încă de la început. Astfel, în scurt timp, după ce au adunat toate informațiile necesare și au cercetat piața, au dat startul afacerii chiar în bucătăria lor.

Principala provocare a celor doi antreprenori a fost găsirea furnizorilor pentru achiziționarea materialelor non-toxice și a recipientelor din sticlă reciclată.

Tot la nivel de materiale, pentru a crea lumânările Fogveli, cei doi soți au ales ceara de soia, fitilul de bumbac cerat, iar uleiurile esențiale au fost înlocuite de esențe de parfum 100% naturale, certificate IFRA (The International Fragrance Association).

Citeste si:
Laura Olaru, antreprenoarea care a pariat totul pe genți: Trebuie să fii un bun vânzător. Dacă nu există cumpărător, nu există nici Laura Olaru
Laura Olaru, antreprenoarea care a pariat totul pe genți: Trebuie să fii un bun vânzător. Dacă nu există cumpărător, nu există nici Laura Olaru

Un business românesc cu doar 2.000 de lei

Sandra și soțul ei au investit inițial 2.000 de lei în materiale, continuând să reinvestească banii proveniți din comenzile online.

Fiecare lumânare costă 39 de lei, venind în recipient de sticlă și fiind etichetate cu denumiri precum:

  • scriitor,
  • artist,
  • artizan,
  • cititor.

Aromele lumânărilor variază de la lemn de santal la tei înflorit, cașmir, până la cafea turcească.

Am personalizat astfel lumânările pentru că eu sunt scriitoare și, indirect, cititoare. Iar în România, nu am găsit obiecte artizanale dedicate cititorilor. În schimb, există în străinătate obiecte personalizate cu logo-ul reader sau bookworm. Atunci am hotărât să facem lumânări dedicate cititorilor, scriitorilor, artizanilor și artiștilor.

Sandra Mocanu, fondator Fogveli

Deși au dat startul afacerii în urmă cu patru luni, antreprenoarea a precizat că uneori devine copleșitor, pentru că trebuie să se împartă între cele două joburi. În prezent, împarte responsabilitățile cu soțul ei, care se ocupă de partea logistică, iar ea de cea creativă. Tot Sandra s-a ocupat și de design, de branding, dar și de strategia de marketing pe social media.

Cea mai mare comandă a fost de 50 de lumânări și a venit chiar la început, din partea magazinului Naturisse din Oradea. Pare o cantitate mică, dar pentru noi, care eram abia la început și nici nu aveam un stoc, a fost mai mult decât surprinzător.

Sandra Mocanu, fondator Fogveli

În altă ordine de idei, Sandra a afirmat că nu-și dorește să deschidă un magazin în Reșița, pentru că, spune ea, „nu avem cultura necesară la noi în oraș, nu se apreciază artizanatul, nici lucrurile handmade, iar chiriile sunt extraordinar de scumpe”.

Pe viitor, antreprenoarea vrea să se extindă și să livreze în continuare pentru magazinele din țară care comercializează produse sustenabile. Nu în ultimul rând, deși nu-și dorește un magazin în Reșița, aceasta speră să înființeze un atelier.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  De la condei la antreprenoriat: Sandra Mocanu, scriitoarea din Reșița care a dat startul unei afaceri cu lumânări sustenabile