Lectură de 2 minute

03 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Cât de mult s-a scumpit carnea de miel în 2024? Prețurile din magazine și de la fermieri

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Anul acesta vom sărbători Paștele pe data de 5 mai. Așa cum este tradiția, carnea de miel va fi nelipsită de pe mesele românilor. Iată cât costă carnea de miel în 2024 și care sunt prețurile din magazine și de la fermieri.  

Sursa foto: retail.ro

Cât costă carnea de miel în 2024, în magazine?

În 2024, prețurile alternează între 47 și 55 de lei, potrivit analizei retail.ro. Iată care este prețul cărnii de miel, cu aproape o lună înainte de Paște, în supermarket, piețe și în magazinele online:

  • Metro - Pulpa de miel, 68 lei/kg.
  • Metro - Spată de miel (Irlanda, congelat) 99,99 lei/kg.
  • Bucur Obor - Miel întreg 47 lei/kg.
  • Freshful by eMAG - Cotlet de miel din import 144, 26 lei/kg (50 lei/caserola - 350 de gr).
  • Obor21 - 1/2 Carcasă miel 424 lei.

Sursa foto: retail.ro /Bucur Obor

Cât costă carnea de miel la producător

Dacă în 2022 un kilogram de carne de miel de la producător costa în jur de 17-18 lei/kg, iar carcasa, circa de 30 lei/kg, în 2023 prețul sărise la 35 de lei/kg de la producător. Anul acesta, însă, aproape că s-a dublat.

Potrivit lui Adrian Mocanu, comerciant din Sibiu, principala cauză a scumpirii cărnii de miel ar fi creșterea cererii de pentru export, iar odată cu aceasta, producătorii sunt nevoiți să facă față și altor provocări, precum lipsa forței de muncă.

Radneantu Alin, un producător din județul Timiș, spune că vinde carnea de miel cu 50 de lei/kg. Nici la alți fermieri, prețul nu diferă prea mult. Spre exemplu, familia Baciu, care comercializează carnea de la propria lor fermă din Târgu Mureș, comercializează carnea de miel cu 55 de lei/kg.

Tot cu 55 de lei vinde kilogramul de miel și Adrian Mocanu, în magazinul său din Sibiu, iar prețul de la fermier, spune el, este tot în jur de 50 de lei/kg.

Citeste si:
ANPC, din nou în Halele Obor: amenzi de până la 300.000 de lei și 4 operatori închiși temporar
ANPC, din nou în Halele Obor: amenzi de până la 300.000 de lei și 4 operatori închiși temporar

„Mielul s-a scumpit pentru că a crescut foarte mult cererea la export anul acesta, iar când cererea este mare crește și prețul. Nu facem noi, micii comercianți, prețul, dar nici piețele. Prețul este hotărât de marii traderi de animale, ca la bursă. În plus, până ajunge retailerul cu mielul la vânzare în magazin, mai sunt anumite costuri, poate de la ușa fermierului mielul pleacă de undeva de la 40-45 de lei, dar pentru comerciant sunt multe alte cheltuieli, inclusiv chiria spațiului comercial”, a declarat Adrian Mocanu, mic comerciant din Sibiu.

Acesta a mai adăugat că există posibilitatea ca în apropiere de Paște prețul cărnii de miel să scadă cu 15-20%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cât de mult s-a scumpit carnea de miel în 2024? Prețurile din magazine și de la fermieri