Lectură de 4 minute

15 Jun 2020 - Interviuri și Analize

Boicot în retail: Benvenuti nu a deschis magazinele din 21 de malluri. Adrian Câzu: O mare parte din consum se va duce în online, deci mall-urile își vor pierde abrupt din cota de piață

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Deși marile centre comerciale s-au deschis oficial astăzi, retailerul de încălțăminte Benvenuti a ales să țină închise magazinele din 21 de centre comerciale. Protestul Benvenuti va continua și miercuri, când magazinelor vor fi redeschise, însă personalul va purta banderole și însemne specifice pentru a afișa public protestul comercianților. Adrian Câzu, director Benvenuti, a povestit pentru retail.ro despre boicotul retailerilor, deschiderile de noi magazine în perioada următoare, dar și cum va arată noua realitate de consum. 

Protestul Benvenuti face parte din boicotul RORETAIL ce își propune să atragă un semnal de alarmă mallurilor “incorecte”, cele care au continuat să solicite plata chiriei, integral sau parţial, pentru ultimele trei luni, în condițiile în care, prin acte normative, activitatea retailerilor a fost oprit.

Redeschidem magazinele, dar nu toate. O parte din magazine vor rămâne închise temporar, în semn de boicot. Este vorba evident de magazinele din mall-urile a căror proprietari solicită în continuare, în mod ilegal şi injust chiria (fie şi partială şi/sau amânată) pentru perioada de închidere. Vor fi doar câteva mall-uri principale boicotate. Cu majoritatea proprietarilor avem deja un agreement, deci, in restul cazurilor, vom redeschide”, a explicat Adrian Câzu.

Citește și: Proteste în retail: mai mulți retaileri anunță că nu vor deschide magazinele din centrele comerciale de luni

Benvenuti va deschide chiar și un magazin nou sub brandul Enzo Bertini în mallul Coresi Brașov, “unde proprietarul a înțeles că perioada de închidere este o perioadă ce trebuie complet “radiată” din comerţul românesc”, spune Câzu.

Restul deschiderilor de noi magazine prevăzute de Benvenuti pentru 2020 și 2021, în orașe precum Târgu Mureș, Târgoviște și Iași, sunt anulate complet.

Ce magazine Benvenuti rămân închise până miercuri, 17 iunie

Luni și marți 15-16 iunie, magazinele Bevenuti vor rămâne închise în mallurile care au solicitat plata chiriilor, fie și parțial, pentru ultimele trei luni.

Magazinele Benvenuti şi Enzo Bertini care sunt temporar inchise sunt in următoarele 21 de centre comerciale: Promenada Bucureşti, Park Lake Bucureşti, Timişoara Shopping City, Ploieşti Shopping City, Promenada Sibiu, Shopping City Sibiu, Aurora Mall Buzau, City Park Constanţa, Brăila Mall, Shopping City Galaţi, Shopping City Piatra Neamţ, Rm. Vâlcea Shopping City, Shopping City Tg. Jiu, Severin Shopping Center, Deva Shopping City, Satu Mare Shopping City, River Plaza Rm. Vâlcea, Atrium Arad, ERA Iasi, Zalau Value Center, Roman Value Center.

Citeste si:
Leroy Merlin a închiriat două spații comerciale ale Cora. Când și unde vor fi deschise noile magazine de bricolaj 
Leroy Merlin a închiriat două spații comerciale ale Cora. Când și unde vor fi deschise noile magazine de bricolaj 

De miercuri 17 iunie, magazinele vor fi redeschise, însă afișând public protestul comercianților, iar personalul va purta banderolă și însemne specifice. Protestul Benvenuti este declarat pe o perioadă nedeterminată, până la soluționare.

Vezi și: Adrian Câzu, Benvenuti: Suntem bombardați cu facturi pentru chirii, costuri de servicii, la valoare integrală

“Am luat toate masurile necesare, prevăzute de autorități, în ceea ce privește distanțarea socială și prevenirea. Avem dezinfectanți, tot personalul nostru va avea măști, nu permitem accesul clienților în magazine fără mască și nu permitem accesul simultan a unui număr mare de clienți, în funcție de suprafața magazinului. Sperăm că și mall-urile să fi luat măsurile necesare în ceea ce le privește, mai ales la ventilatie/climatizare/acces/scanare temperatură”, spune Adrian Câzu.

Cât despre probarea articolelor, un alt aspect de care comercianții trebuie să țină cont în contexul limitării răspândirii virusului, directorul Benvenuti spune că fiind vorba de încălțăminte, clienții pot proba în continuare în magazine, magazinele neavând cabine de probă spații închise.

O mare parte a consumului se va duce către online, deci mall-urile își vor pierde brusc și abrupt din cota de piață.

Cum va arată shopping-ul în noua realitate de consum

Retailul non-alimentar a fost grav afectat încă de la debutul pandemiei, înainte de a se decreta stare de urgență și să se închidă magazinele. Traficul se diminuase considerabil cu mult înainte de 22 martie, iar pentru perioada următoare magazinele de fashion se vor confrunta cu aceeași problemă a traficului mic.

“Ținând cont de datele pe care le avem deja de la magazinele deschise din 15 mai, cele stradale și din centre comerciale mici, precum și de datele din țările din Europa, care au deschis de 3-4 săptamani, traficul și vânzările vor fi mai mici cu 30-50 % față de perioada similară din 2019. Toate datele din Europa ne arată că scaderi mai mari vor fi in mallurile mari din orașele mari”, spune Adrian Câzu.

Cum vede șeful Benvenuti noua realitate de consum generată de pandemia de Covid-19? “Va aduce o scădere a traficului în malluri, deci o scădere foarte consistentă a vânzărilor în magazine. O mare parte a consumului se va duce către online, deci mall-urile își vor pierde brusc și abrupt din cota de piață”.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Boicot în retail: Benvenuti nu a deschis magazinele din 21 de malluri. Adrian Câzu: O mare parte din consum se va duce în online, deci mall-urile își vor pierde abrupt din cota de piață