Lectură de 4 minute

10 Mai 2019 - Știri și Noutăți

Studiu LIDL: 77% dintre parintii din Romania considera ca cel mai important aspect privind alimentatia echilibrata a copiilor este ca acestia sa manance mese gatite acasa

Abonează-te pe  

In opinia parintilor, alimentele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a copiilor sunt: fructele proaspete (92%), legumele (89%), produsele lactate (79%), carnea si produsele din carne (68%) si ouale (51%).

Odata cu lansarea unei noi campanii Stikeez - care anul acesta isi propune sa ii imprieteneasca pe cei mici cu alimente cat mai diverse - Lidl Romania a derulat un studiu la nivel national, pentru a afla care sunt perceptiile si alegerile parintiilor din Romania cu privire la alimentatia copiilor. Studiul releva care sunt preferintele alimentare ale celor mici, dar si ce trucuri folosesc parintii pentru a include in meniul copiilor, preparate noi si diverse.

Potrivit studiului comandat de Lidl, parintii percep alimentatia echilibrata ca avand o componenta functionala, ce ofera un aport de vitamine, minerale necesare organismului, dar si o componenta emotionala, care raporteaza alimentatia la savoare, gust si satisfacerea unei pofte. Atat parintii, cat si copiii sunt insa de acord ca, la modul ideal, din alimentatia zilnica nu trebuie sa lipseasca alimentele care aduc un aport important de nutrienti necesar organismului.
Aspectele pe care parintii il considera cel mai important pentru alimentatia echilibrata a copiilor este:
  • sa manance mese gatite in casa cu produse proaspete (77%).
  • 74% dintre parinti cred ca o alimentatie echilibrata inseamna varietate, cu o diversitate de produse care sa acopere nevoile nutritionale ale copiilor
  • 70% cred ca pentru o alimentatie echilibrata este important ca cei mici sa manance toate cele 3 mese principale ale zilei.
  • conform aceluiasi studiu, parintii cred ca alimentele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a copiilor sunt: fructele proaspete (92%), legumele (89%), produsele lactate (79%), carnea si produsele din carne (68%), si ouale (51%).
  • alimentele care trebuie evitate in opinia parintilor sunt: bauturile carbogazoase (89%), fast-food (ex. pizza, hamburger, cartofi prajiti) (78%), snacks-uri (ex. Chips-uri, covrigei) (77%) sau margarina (73%).

Pentru ca mancarea gatita in casa este foarte importanta, deopotriva pentru parinti si pentru copii, studiul national despre alimentatia echilibrata a copiilor arata ca 48% dintre parinti gatesc in fiecare zi pentru copiii lor, iar 32% gatesc intre 4 si 5 ori pe saptamana. Semnificativ mai multi parinti, cu venit scazut pe gospodarie, gatesc pentru copii in fiecare zi (72% vs 48% total) si semnificativ mai multe mame spun ca gatesc zilnic (55% vs. 38% barbati).
Cumparaturile se decid in familie, in mare parte, conform studiului demarat de Lidl: 6 din 10 parinti iau deciziile in privinta cumparaturilor alimentare pentru copii impreuna cu partenerul/partenera, in timp ce 64% dintre parintii care merg cu copiii lor la cumparaturi fac lista impreuna cu acestia. Un factor de decizie important in alegerea hypermarketului atunci cand parintii fac cumparaturile impreuna cu cei mici il reprezinta campaniile cu jucarii sau cartonase colectionabile, pentru copii.
Pentru a veni in sprijinul parintilor care vor sa ii incurajeze pe copii sa incerce alimente noi si sa se imprieteneasca cu cele pe care le displac, Lidl lanseaza noua campanie Stikeez, ce raspunde nevoilor parintilor identificate in studiu. In perioada 13 mai – 9 iunie, noile figurine Stikeez, sub forma de legume, fructe si diferite alte alimente si gustari, sunt disponibile in magazinele Lidl din toata tara, la fiecare 50 de lei cheltuiti sau la achizitionarea oricarui produs din gama BIO.
Printre produsele preferate de copii se numara dulciurile (27%), lactatele (24%), carnea si produsele din carne (19%). In topul produselor refuzate se afla diverse legume, de la broccoli, spanac sau fasole si fructele. In ceea ce priveste gustarile preferate ale copiilor, parintii spun ca fructele (45%), iaurtul si alte tipuri de lactate (33%) precum si sandwich-urile (28%) sau cerealele (28) se afla in topul preferintelor. In timp ce mananca, 67% dintre copii cu varsta intre 3 si 10 ani stau la masa, fara alte preocupari, 35% se uita la televizor si 18% se joaca pe telefon/tableta/PC sau jocuri video.
Atunci cand copiii refuza sa manance ceea ce li se da, studiul despre alimentatia echilibrata a copiilor a aratat ca 54% din parinti spun ca ii conving sa guste si este posibil sa le placa, 41% dintre parinti explica care sunt beneficiile produsului respectiv, iar 39% folosesc diferite trucuri prin care sa ii convinga sa incerce preparate noi sau care le displac copiilor. Printre trucurile folosite de parinti se numara: parintele mananca si ce mananca cel mic pentru a-l convinge ca este gustos (53%), combina alimentele care ii plac cu cele care ii displac (46%), incearca sa prepare produsul in diferite moduri (43%) sau il implica pe copil in procesul de preparare al mesei (39%). De asemenea, 6 din 10 parinti considera ca figurinele sau jucariile in forma de alimente ar putea sa ii incurajeze pe copii sa incerce alimente noi, la fel ca si jocurile pentru copii cu tema alimente.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Studiu LIDL: 77% dintre parintii din Romania considera ca cel mai important aspect privind alimentatia echilibrata a copiilor este ca acestia sa manance mese gatite acasa