Lectură de 3 minute

07 Mai 2019 - Știri și Noutăți

Secom organizeaza o conferinta educativa despre burnout, sindromul epuizarii profesionale

Abonează-te pe  

Secom organizeaza pe 9 mai 2019, in Bucuresti, o noua conferinta educativa pentru a atrage atentia asupra unui fenomen ingrijorator: burnout-ul sau sindromul epuizarii profesionale care afecteaza tot mai multe persoane, cu consecinte majore asupra sanatatii fizice si emotionale.

Din ce in ce mai comun la nivel mondial, burnout-ul a ajuns sa fie privit ca boala profesionala a omului modern. Potrivit unui studiu derulat in 2018 de Gallup**, 67% dintre angajatii din SUA sufera de acest sindrom, iar la nivel european, o analiza complexa realizata anul trecut la Universitatea Utrecht* din Olanda, pozitioneaza Turcia (25%), Slovenia (20,6%) si Serbia (19,4%) printre tarile cu cele mai ridicate niveluri de burnout. Conform aceluiasi studiu european*, 8,1% dintre respondentii romani au declarat ca se simt “burned out”, iar potrivit specialistilor numarul lor creste in fiecare an.

Mediul de lucru stresant, excesiv de solicitant si competitiv, presiunea managerilor si a deadline-urilor, lipsa sigurantei psihologice, corelate cu conectarea permanenta la job si la o cantitate foarte mare de informatii datorita tehnologiilor noi de comunicare, sunt doar cativa dintre factorii declansatori ai burnout-ului. Persoanele afectate de burnout manifesta epuizare fizica si emotionala, au dificultati de concentrare si nu isi mai pot indeplini sarcinile de munca, devin tot mai frustrate si incep sa dezvolte o atitudine cinica fata de cei din jur, distantandu-se social. Cei care sufera de burnout sunt predispusi la o varietate de boli fizice si tulburari psihologice, de la oboseala cronica la depresie, afectiuni digestive sau boli cardiovasculare.
In prezent epuizarea la locul de munca tinde sa devina o virtute, iar cei care progresiv sunt expusi acestui fenomen sunt incurajati prin diferite forme de stimulare sa continue in acest mod sau chiar mai grav sunt catalizati sa isi intensifice activitatile. Dincolo de aspectele sociale, sindromul de burnout produce o serie de modificari obiective la nivelul sistemului nervos, mediate prin alterari in sistemul neurotransmitatorilor cerebrali. De la un fenomen psiho-emotional initial, se ajunge ulterior la un fenomen medical cu implicatii serioase pentru sanatate”, declara Radu Tincu, medic primar Terapie Intensiva.
Sesiunea deschisa despre burnout initiata de Secom® isi propune sa dezbata, impreuna cu experti in sanatate si mindfulness, reprezentanti ai mediului sportiv si de business, contextele care favorizeaza aparitia sindromului, consecintele acestuia asupra sanatatii, dar si sa prezinte experiente personale si sa propuna participantilor la eveniment modalitati de prevenire si solutii concrete pentru iesirea din burnout.
Evenimentul se va incheia intr-o nota pozitiva cu interventia lui Stefan Teodorescu, trainer certificat de mindfulness si fondatorul Asociatiei de Mindful Leadership, care va vorbi despre burnout ca oportunitate de invatare, prezentand modul in care acest proces dureros poate ajuta la o mai buna cunoastere de sine si poate contribui la dezvoltarea personala si profesionala.
Sesiunea deschisa despre burnout organizata de Secom® are loc joi, 9 mai 2019, incepand cu ora 18:30, la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, sala 10. Accesul la eveniment este gratuit, in limita locurilor disponibile.
Pentru detalii privind inscrierea, vizitati pagina Secom de Facebook.
*Studiul “Burnout in Europe, Relations with National Economy, Governance and Culture” realizat de Prof. dr. Wilmar Schaufeli, Universitatea Utrecht, Olanda, care a integrat datele unui studiu derulat in 2015 despre conditiile de munca din Europa la care au participat diverse tipologii de angajati din 35 de tari europene, esantionul total al studiului fiind de 43 675 respondenti. Aceste date despre burnout au fost corelate cu diversi indicatori economici, culturali din alte surse precum Banca Mondiala, Eurostat si Organizatia Natiunilor Unite. https://www.wilmarschaufeli.nl/publications/Schaufeli/500.pdf
**Studiu derulat de Gallup in 2018 pe 7500 de angajati full time din SUA. https://www.gallup.com/workplace/237059/employee-burnout-part-main-causes.aspx

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Secom organizeaza o conferinta educativa despre burnout, sindromul epuizarii profesionale