Lectură de 3 minute

21 Mar 2018 - Știri și Noutăți

Sase proiecte selectate în Fondul IKEA pentru Mediul Urban finantate pentru al doilea an de IKEA

Abonează-te pe  

Sase proiecte selectate in Fondul IKEA pentru Mediul Urban au incheiat primul an de activitate, iar rezultatele lor au fost evaluate de un juriu independent, impreuna cu IKEA Romania si Fundatia Comunitara Bucuresti. Acestea vor primi finantare si in anul II.

IKEA Romania a lansat in anul 2017 prima editie a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, pentru a sustine financiar timp de trei ani, proiecte din Bucuresti si Ilfov pe urmatoarele arii: protejarea resurselor naturale, educatie si constientizare, prevenirea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice.

Valoarea totala a fondului este 275.000 de euro, iar in primul an au fost selectate sase proiecte din Bucuresti din 79 de aplicatii. Proiectele selectate sunt:

  • Acoperisul Verde / Asociatia Cartier Aviatiei

Echipa asociatiei „Cartier Aviatiei” a lansat in 2017 un proiect pilot si a pus primul acoperis verde din Romania, pe un bloc de locuinte colective. Acoperisul Verde devine un loc de relaxare pentru oameni, o gradina urbana pe terasa blocului, un experiment care reduce efectul de „insula urbana de caldura” si cantitatea microparticulelor de praf din atmosfera.

In 2018, echipa asociatiei va incepe o conversatie cu vecinii din cartier pentru a instala al doilea acoperis verde, va analiza evolutia plantelor dupa inghet si va masura efectele acoperisului verde instalat asupra blocului.

acoperisul verde IKEA

  • Gradina Istorica / Grup de initiativa

Gradina Istorica este un spatiu creat de la zero pentru a cultiva plante alimentare vechi gasite in provinciile romanesti, dar si un cadru de testare si experimentare a gradinii care aduna in jurul ei bucurestenii si comunitatea din cartier.

In 2018, echipa grupului de initiativa va continua lucrul la gradina, va organiza ateliere pe diverse teme, seri de film si evenimente conexe.

Citeste si:
IKEA Group raporteaza vanzari anuale din retail de 34,1 miliarde euro la nivel global
IKEA Group raporteaza vanzari anuale din retail de 34,1 miliarde euro la nivel global

Gradina Istorica IKEA

  • Green Floreasca / Grup de Initiativa Civica Floreasca

Un grup de initiativa din cartierul Floreasca a montat in 2017 primul sistem modern de panouri termice solare pe un bloc de locuinte colective construit inainte de 1990 din acest cartier, transformand imobilul intr-unul cu consum redus de energie. Grupul a inceput primele ateliere de educatie ecologica in scolile din cartier si lucreaza la un ghid de bune practici privind metode de economisire a energiei in locuinte.

In 2018, grupul de initiativa va identifica un bloc nou pentru instalarea unor panouri termice solare, va inlocui becurile clasice cu becuri led intr-o scoala din cartier, pentru a eficientiza consumul de energie si va continua atelierele de educatie ecologica pentru copii si adulti in zona Floreasca.

Green Floreasca IKEA

  • Gradina cu Oameni / Grupul de Initiativa Civica Cismigiu

In 2017, grupul de initiativa a mobilizat patru asociatii de proprietari in jurul a patru spatii verzi. A organizat ateliere de ornitologie, apicultura, peisagistica, gradinarit urban si de sunet. A monitorizat nivelul sonor al evenimentelor desfasurate in Cismigiu, iar pe timpul iernii s-a organizat pentru a hrani pasarile salbatice.

In 2018, grupul de initiativa civica continua cu acelasi tip de activitati in zona Cismigiu.

Gradina cu Oameni IKEA

  • Liliecii din mediul urban / Asociatia Wilderness Research and Conservation

„Liliecii din Mediul Urban” propune o schimbare in atitudinea bucurestenilor fata de lilieci, prin diverse activitati educationale, dar si interventii in cazul conflictelor om-animal, realizate cu ajutorul ecologilor din Asociatia Wilderness Research and Conservation si a veterinarilor din cadrul Fundatiei Visul Luanei, care administreaza Clinica de Reabilitare a Animalelor Salbatice „Luana”.

In 2018, echipa asociatiei va continua activitatile de salvare si reabilitare a liliecilor si va colabora cu autoritatile publice pentru a proteja animalele.

Liliecii din mediul urban IKEA

  • Comunitate implicata, resurse protejate / Crucea Rosie – Filiala Sector 6

Daca vrei sa donezi haine, in Bucuresti ai un sistem de colectare prin care ele sunt sortate, igienizate, distribuite ca ajutor sau reciclate. In 2017, voluntarii Crucii Rosii au colectat in acest proiect 3.978,5 kg de textile pentru reutilizare si reciclare, dintre care 600 kg de deseuri textile au fost predate pentru a fi reciclate ca material izolant in industria constructiilor: fibre textile pentru amortizare, umplutura de jucarii, branturi, lavete sau saci.

In 2018, echipa organizatiei pregateste lansarea unui magazin social, care valorifica hainele noi sau de calitate ridicata primite din donatii si continua colectarea de haine.

Crucea Rosie – Filiala Sector 6 IKEA

Mircea Ilie, Sustainability Leader Magazinul IKEA din Bucuresti a declarat: .„Suntem incantati de rezultatele primului an de derulare a Fondului IKEA pentru Mediul Urban. Toate cele sase proiecte finantate si-au atins obiectivele, iar planurile lor pentru anii urmatori ne dau sperante ca am pus impreuna fundatiile unor schimbari in bine si pe termen lung pentru ecosistemele naturale din Bucuresti, dar si pentru locuitorii orasului. Nu in ultimul rand, vreau sa mentionez excelenta colaborare cu echipa Fundatiei Comunitare Bucuresti, care a gestionat intregul proces.”

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sase proiecte selectate în Fondul IKEA pentru Mediul Urban finantate pentru al doilea an de IKEA