Lectură de 2 minute

20 Sep 2019 - Știri și Noutăți

Rezultatele primei Caravane de testare Gluten Kaufland Romania

Abonează-te pe  

Caravana este primul demers de acest fel din Romania, ce a cuprins atat testare si informare, cat si formarea medicilor, si a fost organizata de Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten, cu sprijinul Kaufland Romania. Rezultatele testarilor din caravana confirma ca si in Romania, la fel ca la nivel mondial, cel putin 1 din 100 de persoane sufera de boala celiaca; peste 800 de persoane au fost testate pe loc, 9 cazuri fiind directionate spre investigatii suplimentare.

Prima Caravana nationala de informare si testare gratuita pentru boala celiaca desfasurata in Romania s-a incheiat, dupa un traseu de 2800 de km parcursi in intreaga tara. Evenimentul a fost organizat de Kaufland Romania si Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten, in perioada 16 iulie – 30 august si a vizat diagnosticarea persoanelor care ar putea suferi de boala celiaca, acordarea de materiale informative celor deja diagnosticate si, in egala masura, pregatirea cadrelor medicale de la nivel local pentru a pune bazele diagnosticarii corecte.

Caravana „Romania fara gluten” a fost un demers prin intermediul caruia au fost oferite testari gratuite rapide de depistare a bolii celiace in 10 orase din tara: Bucuresti, Craiova, Iasi, Galati, Constanta, Brasov, Cluj, Oradea, Timisoara si Sibiu.
In cadrul caravanei, 870 de persoane au fost testate pe loc pentru boala celiaca, iar cele noua persoane care au fost depistate pozitiv au fost redirectionate catre medici specialisti pentru investigatii suplimentare.
Statisticile la nivel european estimeaza ca 1% din populatie sufera de boala celiaca. Rezultatele caravanei Romania fara Gluten confirma pentru prima data aceasta statistica si la nivelul Romaniei.
Peste 1.500 de pacienti cu afectiuni induse de gluten au participat la sesiunile de informare, iar evenimentele au cumulat peste 60 de ore de discutii, prezentari si testari.
Credem ca implicarea face diferenta si de aceea, in mod constant, luam parte la actiuni dedicate comunitatii si suntem bucurosi sa oferim ajutor acolo unde este necesar. Caravana de testare pentru boala celiaca este un astfel de demers prin care venim in sprijinul celor care se confrunta cu aceasta afectiune, dar si pentru cei care vor sa afle mai multe informatii utile si sigure. Impreuna cu partenerii de la ARIG, am pus la dispozitia tuturor posibilitatea testarii gratuite sau intalniri cu specialisti pentru sfaturi privind o dieta adecvata”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland Romania.
Caravana nationala „Romania fara gluten” a fost organizata de ARIG si Kaufland Romania si a avut ca scop sa informeze pacientii, sa testeze potentialii pacienti din grupurile de risc si sa creeze o retea nationala de medici specialisti care sa poata gestiona pacientii cu boala celiaca. Anterior debutului Caravanei, Kaufland Romania a sprijinit ARIG in derularea singurului targ de produse fara gluten din Romania, Happy Gluten Free, in cadrul caruia s-a inregistrat si un record mondial omologat de Guiness World Record: prepararea celei mai mari portii de paste fara gluten din lume, marca K-Free, de catre Chef Foa.
Boala celiaca este o boala autoimuna cauzata de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Aceasta poate debuta la orice varsta, incepand cu perioada copilariei si pana la varsta a treia si este declansata de gluten (o proteina care se gaseste in grau, orz si secara). Consumul de gluten de catre persoanele intolerante duce la aparitia de leziuni la nivelul intestinului subtire, care nu mai poate digera alimentele si instaleaza malabsorbtia.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Rezultatele primei Caravane de testare Gluten Kaufland Romania