Lectură de 3 minute

06 Mai 2019 - Știri și Noutăți

Locuitorii unui catun din Apuseni au un vlog cu sute de mii de vizualizari

Abonează-te pe  

23 de sateni care mai locuiesc astazi in catunul de munte Tecsesti, din judetul Alba, reusesc sa se faca auziti, cu povestile si obiceiurile lor, in lumea virtuala – prin Tecsesti Vlogs, un proiect demarat de producatorul de lactate Albalact si sustinut de intreaga comunitate din zona.

Zina, Partenie si Cornelia sunt primii locuitori din varf de munte care au postat propriile tutoriale pe YouTube. Zina e vesela si plina de energie. Face niste placinte fantastice pe lespede, iar reteta ei este cea mai populara in online, fiind urmata in topul vizualizarilor de primul vlog filmat la sezatoare. Partenie a lucrat si a calatorit prin toata tara, insa pana la urma s-a intors tot in Tecsesti, in casa construita de tatal sau. Cornelia - Doamna Preoteasa – a crescut sapte copii, insa i-a mosit pe aproape toti cei nascuti in sat. Spune ca o mare calitate a unei femei este sa fie cuminte. Lae are o gospodarie mandra chiar pe coasta muntelui, canta din fluier si e plin de povesti despre sezatori la fan si torsul canepii.

In anii ’50, satul Tecsesti din Alba, o asezare veche de munte din Apuseni, gazduia 350 de oameni. Familii cu traditie isi iubeau locurile, casele si obiceiurile, de care erau mandri si pe care le pastrau cu sfintenie neatinse de vremuri. In 2018, in Tecsesti au mai ramas 23 de oameni. Sunt izolati, la voia vremurilor si a anotimpurilor, dar fiecare dintre ei e acum un pastrator al autenticitatii locului, al unui mod de viata aproape uitat.
Albalact li s-a alaturat in eforturile de conservare a satului si, impreuna cu agentia MRM // McCann, a adus povestile lor in online, acolo unde traditionalul poate comunica frumos cu modernul.Din 2018, Albalact sustine acest proiect, iar prima finantare a reinviat una dintre cele mai frumoase case din catun – Casa Petric. Tanti Zina a copt prima pita, primul pup cu cartofi si primii cozonaci in cuptorul nou din Casa Petric.
I-am cunoscut pe locuitorii din Tecsesti dupa ce Ionut Onea, voluntar si fondator al Asociatiei Groove On, a venit sa ne ceara sprijinul pentru reabilitarea zonei”, povesteste Cristina Miclea, Directorul de Marketing al Albalact. “Proiectul lui, La Origini, a inceput in 2015 chiar in satul Tecsesti din Apuseni. A pornit, impreuna cu o echipa mica si pasionata de voluntari, sa creeze un muzeu viu, sa reanime si sa promoveze traditiile romanesti dintr-un catun de munte autentic, dar si sa restaureze vechile asezari. Ne-am alaturat imediat cauzei pentru ca Albalact, brandul nostru traditional, sprijina valorile vechi autentice si s-a angajat de mai mult timp sa poarte mai departe povestile, mestesugul si traditiile locuitorilor din Alba. I-am vizitat de mai multe ori pe localnicii putini care au mai ramas in Tecsesti, in satul lor drag cu case risipite pe dealurile din Cheile Rametului”.
Simona Suman, Creative Director MRM // McCann, spune ca proiectul si conceptul au luat contur in mod firesc, datorita deschiderii de care au dat dovada oamenii locului: “Am vrut sa aducem modul de viata al comunitatii din Tecsesti in universul digital native. Am ales sa imprumutam formate cunoscute de vlogging, prin care oamenii din Tecsesti isi exprima parerile si ne invata despre traditiile zonei”.
Tecsesti Vlogs poate fi urmarit atat pe platforma, cat si pe retelele de socializare YouTube #ViataLaTecsesti si Instagram.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Locuitorii unui catun din Apuseni au un vlog cu sute de mii de vizualizari