Legea supermarketurilor a fost aprobata de Presedintele tarii

Publicat pe 11 Iulie 2016 in Stiri si noutati

Administratia Prezidentiala a anuntat ca legea 321 a fost promulgata astazi, 11 iulie, de Presedintele tarii, Klaus Iohannis. Marii comercianti vor fi obligati sa asigure din productia locala 51% din oferta proprie de carne si li se interzice sa incaseze de la furnizor taxe si servicii.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, in unanimitate in luna iunie. A fost apoi contestat de patronate si amanat de mai multe ori.

Legea 321 sau legea supermarketurilor a fost promulgata in urma cu cateva ore de Presedintele Romaniei.

Proiectul impune ca marile magazine sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, alimente care trebuie sa provina dintr-un "lant scurt" de aprovizionare. Sunt incluse categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie. Fac exceptie comerciantii care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active total de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare a Guvernului, prevede legea promulgata de seful statului.

Comerciantilor le va fi interzis sa solicite furnizorului sa nu vanda altor magazine aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu care a achizitionat produsele respectiv, dar si solicitarea unor taxe suplimentare percepute pana acum (taxa de raft). Se asteapta astfel ca multe produse sa aiba preturile scazute in scurt timp.

Legea cuprinde si modificari privind etichetarea carnii, printre care aceea ca obliga comerciantul sa afiseze vizibil sintagma "carne romaneasca", pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final, daca aceasta indeplineste conditiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piata interna vor cuprinde obligatoriu pe eticheta procentul de carne provenit din Romania.

Retailerii sunt de parere insa ca aceasta initiativa va afecta functionarea comertului alimentar, fara sa asigure garantii pentru consumatori sau producatori.

Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata.


Mai multe despre

Supermarketuri, Hipermarketuri, Legea 321, Legea supermarketurilor, Klaus iohannis

Recomanda

Comentarii: Legea supermarketurilor a fost aprobata de Presedintele tarii