Lectură de 2 minute

18 Jul 2016 - Recomandări

Ghid pentru alegerea lotiunilor de protectie solara

Abonează-te pe  

Frumusetea si sanatatea au fost mereu preocuparile oamenilor, inca din vremurile stravechi. Primul progres major pentru protectia solara este notat la inceputul anilor ’30, cand Milton Blake, un chimist australian inventa o crema pentru arsurile solare. Ulterior fondatorul companiei L'Oreal, Eugene Schueller lansa in 1936 primul produs pentru protectie solara. In 1938 Franz Greiter promova Gletscher Crème si aducea pentru prima oara in discutie ideea de factor de protectie. Iar in 1944 in Florida se patenta o lotiune de plaja, pentru ca abia in 1980 Coppertone sa dezvolte prima versiune cu protectie UVA/UVB.


Ingrijirea pielii trebuie sa fie una dintre obiectivele fiecaruia dintre noi. Atunci cand pleci in vacanta ai grija sa pui in geanta prosopul de plaja, ochelarii de soare, etc. dar nu trebuie sa uiti de lotiunea pentru plaja. Insa cum stii daca ai ales ce ti se potriveste? Trebuie sa tii cont de mai multe aspecte:

  1. De unde cumperi:

Lotiunile de protectie solara se vor achizitiona din farmacii sau din magazinele specializate cu astfel de produse. Astfel vei fi informat daca ai nelamuriri, pentru ca personalul a fost instruit sa iti ofere sfaturi. Esti astfel sigur ca ai cumparat produse eficiente si ca s-a tinut cont de normele specifice.

  1. Trebuie sa tii cont de de sensibilitatea pielii:
  • Pielea grasa si predispusa la acnee: cauta o lotiune de plaja care nu contine uleiuri (ca sa nu blocheze porii). Orienteaza-te catre produsele care au la baza apa sau gel pentru ca acestea raman mai mult timp pe piele.
  • Pielea uscata si foarte uscata: ai nevoie de lotiuni de plaja hidratante, cu ingrediente emoliente (contin glicerina, aloe vera, acidul hialuronic) pentru a se absorbi mai rapid in piele. Nu cumpara lotiuni care contin ulei si ai grija ca inainte sa aplici pe corp o emulsie de corp.
  • Pielea sensibila: alege solutii cu ingrediente minerale cum sunt oxidul de zinc si dioxidul de titan pentru a evita iritarea pielii. Alege produse non-comedogenice (nu blocheaza porii) si hipoalergenice (nu provoaca alergii) si dermato-cosmetice fara parfumuri, alcool, uleiuri.
  1. Lotiunea de protectie solara se alege in functie de culoarea pielii:

Daca pielea este mai deschisa, atunci SPF va fi mai mare. Persoanele cu pielea alba sunt mai predispuse la arsurile solare pentru ca pigmentii de la nivelul epidermei lipsesc, astfel ca aceasta se va inrosi.

Citeste si:
Ce se întâmplă cu piețele și businessurile din Israel odată cu izbucnirea războiului 
Ce se întâmplă cu piețele și businessurile din Israel odată cu izbucnirea războiului 
  • Pielea deschisa la culoare/pielea sensibila: SPF 35 (minim) – tine cont sa acoperi si zonele pe care poate le neglijezi (genunchii, coatele, pleoapele)
  • Pielea de culoare medie: recomandat SPF 25; te ajuta sa eviti arsurile, iritatiile, dar si sa obtii un bronz natural care dureaza.
  • Pielea inchisa la culoare: SPF 20 sau 15; atat pentru protectie, cat si pentru un bronz stralucitor.

4. Functie de textura:

Produsele de protectie solara sunt disponibile in mai multe variante: uleiuri, lotiuni, geluri, spray-uri, creme. Aici insa nu se mai impun reguli si totul depinde de optiunea fiecaruia, singura diferenta constand in cat de practice sunt.

Lotiunea de plaja se aplica in mod regulat, la fiecare doua ore, doar pe pielea uscata, iar prima aplicare cu cel putin 20 de minute inainte de expunere. Aceasta va fi aplicata pe tot corpul, chiar si pe urechi, partea din spate a picioarelor. Zonele cel mai predispuse arsurilor solare sunt decolteul, nasul, buzele, umerii si marginea superioara a urechilor. Indiferent de ceea ce alegi, asigura-te ca va fi etichetat cu mentiunea spectru larg. Vei fi protejat atat de razele UVA (prezente in amosfera, indiferent de anotimp), cat si de cele UVB (putere diferita pe parcursul anului, mai intense vara si in timpul zilei).

Sunt disponibile pe piata produse speciale pentru ten.

Retail.ro /  Retail.ro /  Recomandări /  Ghid pentru alegerea lotiunilor de protectie solara