Lectură de 3 minute

27 Apr 2017 - Recomandări

Ghid cu sfaturi pentru alegerea bicicletelor: care sunt criteriile de care se tine cont

Abonează-te pe  

Alegerea unei biciclete nu este un proces atat de simplu, mai ales cand optiunile sunt atat de variate. Daca nu stii care sunt cerintele elementare care sa te ajute la achizitia unui articol de ciclism gasesti mai jos un scurt ghid cu cateva sfaturi.

Ciclismul este o activitate care se practica fie ca mod de relaxare, fie la nivel profesional in competitii. Indiferent ca este o activitate de recreare sau una de intreceri, trebuie sa stii ca o bicicleta nu se cumpara doar in baza unor criterii estetice. Alegerea bicicletei potrivita tie, dar si a echipamentului poate influenta modul in care te bucuri de o plimbare, asa ca inainte de a intra in magazinul sport pentru cumparaturi, du-te cu o lista de cerinte dupa care sa te ghidezi.

  • Bugetul: ce este mai scump, nu este neaparat mai bun, dar de cele mai multe ori pretul reflecta calitatea. Inainte de a cere consultanta celor din magazin, stabileste cat esti dispus sa investesti in achizitia unei biciclete si cauta modele care se incadreaza in acesta. O bicicleta buna poate fi foarte ieftina (pana in 400 de lei) si foarte scumpa (peste 5000 de lei).
  • Dimensiunea bicicletei: Pentru a te asigura ca alegi ce ti se potriveste, tine cont de inaltimea ta, de greutate, de lungimea picioarelor mai ales. Dimensiunile bicicletelor sunt exprimate in inci, iar marimea este data de cadru. Desigur, acestea pot fi ajustate, insa este mai sigur sa alegi un tip de bicicleta in functie de inaltime: 150-160 cm (13-14 inci), 160-170 cm (15-16 inci), 170-180 cm (17-18 inci), 180-190 cm (19-20 inci), peste 190 cm (21-24 inci).
  • Tipul de bicicleta
    - bicicleta de asfalt sau cursiera: greutate scazuta, posibilitatea de a atinge viteze mari; pentru miscare, plimbari prin parcuri, maraton de tip amator.
    - bicicleta de cicloross: calitati off-road; este perfecta pentru drumurile mai dificile de tara sau pentru excursii mai lungi, asigurand ascensiunea mai usoara si confortabila - dispune de aparatori de ploi sau suporturi de bagaje.
    - bicicleta mountain-bike este foarte rezistenta si ideala pentru drumurile cu obstacole, pante sau terenuri accidentate oferind performante cu efort minim – cauciucuri cu crampoane, frane puternice, suspensie full sau hardtall.
    - bicicleta de oras este pentru plimbarile prin oras, usoara – posibil ca ghidonul sa fie orientat catre spate. Pozitia de pedalat este conforbatbila, fiind totodata prevazuta cu amortizoare, dar nu se recomanda pentru distante mai lungi.
    - bicicleta BMX sau Bike Moto X: foarte mica, dar destul de grea, are o agilitate uriasa. Manevrarea este permisiva si costurile de achizitie sunt reduse, nu se foloseste in cascadorii.
    - bicicleta pliabila este pentru oras, dar mai cool si mai usor de carat, practica si se monteaza sau demonteaza rapid.
    - bicicleta pentru acrobatii care se foloseste mai ales de adolescentii care sunt preocupati sa faca diverse trucuri: BMX, Dirt Jump, Trial etc.
    - bicicleta Fatbike cu cauciucuri groase este printre cele mai noi tipuri, ofera posibilitatea de explorare indiferent de anotimp sau de vreme.
  • Rotile sau jantele: pot fi din otel (la modelele mai vechi), din aluminiu (sunt mai usoare, se repara mai bine) sau din carbon (sunt mai pretentioase de intretinut); mai pot fi simple, duble sau triple.
  • Sistemul de franare este foarte important pentru siguranta: difera de locul de amplasare – pe janta (cele mai intalnite) sau pe disc (pot fi mecanice sau hidraulice).

Ulterior ar fi ideal sa cumperi si accesorii de ciclism: casca de siguranta, manusi, trusa de scule, lacate, faruri, bidoane, suporti pentru bagaje, gentute pentru cadre, leviere, plombe, claxoane, echipamente sportive (jachete, pantaloni antivant).

Oferte la biciclete gasesti in brosura Hervis disponibila online.

Sursa foto: pixabay.com

Retail.ro /  Retail.ro /  Recomandări /  Ghid cu sfaturi pentru alegerea bicicletelor: care sunt criteriile de care se tine cont