Lectură de 2 minute

07 Oct 2016 - Recomandări

Tot ce trebuie sa stii despre protectiile hepatice

Abonează-te pe  

 

Mentinerea functionarii ficatului in limite normale este foarte importanta, aproape o obligativitate. Indiferent ca organismul manifesta sau nu afectiuni hepatice, ficatul este raspunzator de aproape 500 de functii ale corpului, facandu-l astfel esential pentru viata.

Cand ficatul nu mai functioneaza bine se instaleaza rapid oboseala, durerile de cap, indispozitia si randamentul la munca sau la scoala nu mai este la fel. Ajutoarele, cunoscute ca protectoare hepatice pun ficatul din nou in miscare, iar tu iti reiei activitatile zilnice. Suplimentele alimentare oferite in farmacii, care sunt mai degraba tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice vin in sprijinul terapiei afectiunilor hepatice. Asta, impreuna cu un regim de viata sanatos si alimentatia echilibrata.

Printre rolurile importante ale ficatului identificam:

- filtrarea si purificarea sangelui prin eliminarea substantelor toxice

- detoxifierea corpului

- digestia prin producerea de bila si absortia grasimilor

- conversia alimentelor in substante nutritive

Citeste si:
Ghid de suplimente alimentare pentru toamna
Ghid de suplimente alimentare pentru toamna

- productia de proteine: enzime, colesterol, hormoni, factori pentru imunitate

- prelucrarea si metabolizarea substantelor din fluxul sangelui

- depozitarea substantelor esentiale si folosite la nevoie (vitamine, minerale, fier)

Deteriorarea capacitatii de functionare a ficatului ar putea afecta in mai multe feluri corpul uman, astfel ca sanatatea acestuia ar trebui sa fie prioritara. Protectoarele hepatice pot fi atat naturale (alternative sanatoase), cat si prescrise si eliberate in farmacie (capsule, tincturi, comprimate). Cele din urma sunt antioxidanti care usureaza detoxifierea – fara reactii secundare semnificative.

Foarte important: inainte de a trata bolile de ficat, trebuie sa previi aparitia unor probleme in acest sens. Un stil de viata sanatos influenteaza reactiile organismului, astfel ca ajuta evitarea consumului excesiv de alcool, alimentele bogate in grasimi, fumatul, eforturi fizice excesive, care de altfel suprasolicita ficatului.

Hepatoprotectoarele sunt medicamente care au la baza plante care protejeaza ficatul, iar cele mai eficiente produse in cazul unor astfel de afectiuni sunt suplimentele care au efect antioxidant. Ele protejeaza organul, stimuleaza procesul de neutralizare al agentilor toxici si ii regleaza metabolismul. Hepatoprotectoarele contin o serie de substante precum aminoacizi (L-arginina, L-cisteina, L-carnitina), flavonoidele, vitamine cu rol antioxidant (E, C sau B13), saponine, hipolipeminate.

Printre cele mai cunoscute sunt:

- extractul de armurariu: stimuleaza activitatea ficatului prin impiedicarea fribrozarea acestuia

- silimarina: detoxifiaza si protejeaza ficatul prin impiedicarea patrunderii toxinelor

- L-arginina contribuie la intarirea sistemului imunitar

Regenerarea ficatului deterioritat se face rapid si spontan, insa de multe ori are nevoie de un mic ajutor, mai ales in cazul insuficientelor hepatice. Retine insa ca inainte de inceperea oricarui tratament cu hepatoprotectoare este foarte importanta consultarea unui medic autorizat in recomandarea produsului medicamentos potrivit, precum si si dozele necesare, prescrise dupa o evaluare obligatorie.

Printre cele mai eficiente si la indemana remedii pentru sanatatea ficatului se numara: usturoiul, grapefruitul, sfecla rosie, lamaia, ceaiul verde, avocado, merele, nucile, broccoli, cicoarea, coada soricelului, anghinarea, rostopasca, semintele de in, sunatoarea, salvia, rozmarinul, catina sau propolisul.

Surse foto: twitter.com, catalog Sensiblu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Recomandări /  Tot ce trebuie sa stii despre protectiile hepatice